TĚRLICKO-KOSTELEC / Jedním  z letošních vítězů čestné ceny „Svědek historie“, kterou uděluje Ústav národní paměti, je Mísntí skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Těrlicku-Kostelci.

Ceny byly vždy slavnostně udíleny ve Varšavě. Letos to vzhledem  k převládající epidemické situaci  nebylo možné. Bez oslav a téměř bez svědků generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wolłejko-Chwastowicz předala ocenění  předsedovi MS PZKO Těrlicko-Kostelec Tadeuszovi Smugale.

Slavnostní předávání ocenění se konalo 14. ledna v Domě PZKO Těrlicko-Kostelec. „Toto ocenění je cenou nejen pro Místní skupinu PZKO Těrlicko-Kostelec, ale pro všechny, kteří nám pomáhají. Chci poděkovat také harceřům a obci  Těrlicko.  A také konzulátovi, který  nás  podporuje,“ řekl  Smugała, když obdržel cenu. Uvedl také, že ocenění je motivací k další práci. „Ocenění vždy zavazuje,“ řekl. 

„Jménem předsedy Ústavu národní paměti, pana Jarosława Szarka, mám tu čest udělit vám cenu,“ řekla konzulka, když předávala ocenění. Předtím vysvětlila, o jakou cenu se jedná. „Jsem velmi ráda, že Ústav  národní  paměti vyznamenal činnost celé Místní skupiny PZKO. Akce  pořádané  Poláky z Těrlicka patří mezi vlajkové vzdělávací projekty pořádané v regionu,“ dodala konzulka Wołłejko-Chwastowicz.  

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.