HAVÍŘOV – BLUDOVICE / Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím v Havířově-Bludovicích bude mít druhou třídu. V současnosti navštěvuje školku na Selské ulici 24 dětí, do druhé třídy jich bude moci docházet dalších 25. Mateřinka se nachází v přízemí polské základní školy, jediné na území celého města.

Vybudování nového zázemí si vyžádá částku 1,5 milionu korun. Finančně přispěje také Polská republika. Důvodem otevření další třídy v polské mateřince je nedostatek místa.

V současnosti školku navštěvuje 24 dětí, zájem rodičů je ale daleko vyšší. „Dětí je moc a místa málo, proto jsme o rozšíření kapacit jednali také s polskou konzulkou Izabellou Wołłejko-Chwastowicz, která přislíbila, že pokud se budeme podílet na investicích pro vytvoření nového oddělení, Polská republika přispěje částkou 30 tisíc euro, což v přepočtu činí asi 800 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Jana Feberová. 

Havířov přispěje na rozšíření oddělení mateřské školy 750 tisíc korun. Vybudování druhé třídy vyžaduje částečnou rekonstrukci přízemí školy, přemístění školní družiny, sekretariátu a sborovny. Celkové náklady dosáhnou 1,5 milionu korun. Rekonstrukce začne v květnu 2021, skonči o rok později. 

„V naší mateřské školce již delší dobu chybí druhé oddělení. Jsme oblíbeni pro rodinnou atmosféru. Snažíme se nejen položit základy celoživotního vzdělávání všem dětem podle jejich možností, zájmu a potřeb, ale také vést děti k odpovědnosti za své chování,“ uvedla vedoucí učitelka mateřské školy Helena Indrová. Nová třída bude zaměřena především na výuku jazyků, kromě češtiny a polštiny se děti budou učit také angličtinu. 

Jedná se o nejstarší školu v Havířově. V tehdy samostatné obci Dolní Bludovice vyrostla už v roce 1911. V příštím roce tedy oslaví 110. výročí svého vzniku. Školní budovu vystavěl podle vlastního projektu významný stavitel Robert Lewak z Těšína. Před školou se nachází pomník obětem první světové války, jsou mezi nimi i někteří učitelé.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.