VARŠAVA / Světlo světa spatřil web o katyňském masakru. Zabývá se jako první lokalizací míst připomínajících tento zločin sovětské NKVD vůči zajatým Polákům. 

Díky tomu vznikla první „Mapa Pamięci Zbrodni Katyńskiej na Świecie”, kterou je možno zhlédnout tady: Katyn.PolskiSwiat.online. Doposud se podařilo lokalizovat víc jak 300 míst na celém světě, jako například pomníky, plastické řezby, pamětní desky, vitráže, malby, apod.  

Jsou mezi nimi pamětní desky v hlavním městě Wellington a městě Aucklad na Novém Zélandu, plastická řezba v hlavním městě Austrálie Canbeře, pomník v jihoafrickém Johanesburgu, obrazy v Muzeu Polských ozbrojených sil v Martin Coronado v Argentině či pamětní deska ve městě Curitiba, hlavním středisku polské diaspory v Brazílii.

Za první katyňský pomník je považován kříž na území farnosti Sv. Vojtěcha v americkém Detroitu. Nachází se na něm nápis z roku 1955 „W HOŁDZIE WYMORDOWANYM ŻOŁNIERZOM W KATYNIU 1940-1955” (Památce zavražděných vojáků v Katyni). 

Na další pomníky ve Spojených státech je možno natrefit například ve městech Seattle, Chicago, Baltimore, Orchard Lake. Jeden se nachází také v kanadském Torontu. 

Mezi mnoha pamětními místy v Evropě web připomíná m. j. pomníky ve městech Kirkclady, Manchester a Londýn ve Velké Británii, ve švédském Stockholmu, maďarské Tatabanyi, katyňský obelisk ve Vídni, katyňské kříže v běloruských městech Grodno a Lida či katyňský dub ve španělské Somosieře. 

Je třeba zmínit také pamětní desky a urnu s trochou země z Katyně, které jsou součástí památníku obětem druhé světové války v Českém Těšíně. 

Mapa bude průběžně aktualizována nadací Polskie Maki. „Zcela jistě se nám nepodařilo najít všechna místa, proto prosíme o nahlašování těch, které na mapě chybí,” vznáší prosbu Mirosław Banach, předseda zmíněné nadace.

Projekt podporuje také turistický ruch a vlastenectví. Může tedy pomoci Polákům  cestujícím po světě. Pokud se někdo ocitne v zahraničí, pomocí mapy má možnost si zjistit, zda se náhodou nenachází poblíž pamětního místa, které stojí za to navštívit.

Katyňský zločin

Katyňský zločin se udál na jaře 1940. Sovětská NKVD tehdy vyvraždila zhruba 22 tisíc polských občanů (z toho víc 10 tisíc důstojníků armády a policie). 

V roce 2007 se na plátnech kin objevil film Katyň. Historické drama režíroval Andrzej Wajda, jehož otec Jakub Wajda se také stal oběti katyňského masakru. 

Mapa Pamięci Zbrodni Katyńskiej je tématickým doplněním portálu – PolskiSwiat.online – v rámci kterého nadace „Polskie Maki” vytváří mapy „toho, co je v zahraničí polského”.

Na 9 mapách je již umístěno víc jak 8 tisíc míst na celém světě. Jedná se o pomníky, pamětní místa, umělecká díla polských výtvarníků, polské knihovny, divadla, sportovní kluby, krajanská sdružení, polské obchody a restaurace.   

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.