Včelí výrobky jsou známé již tisíciletí. Med je dodnes nenahraditelný v kuchyni, ale také v domácím lékárničce. Tento a další včelí produkty nepřestávají udivovat vědce. Studie ukazují množství prospěšných a terapeutických vlastností včelích produktů.

Každý z nás by měl znát jejich vlastnosti. O včelařských produktech a o tom, jak můžou zlepšit naše zdraví, hovoříme s Piotrem Nytrou, který se může pochválit certifikátem Gorolska Swoboda, regionální značka.

Med. Chutný doplněk k čaji, pečivu. Má ale také přínosy pro zdraví.

Ano. Med asi zná každý na světě, ale informace o jeho zdravotních vlastnostech v závislosti na typu medu již všichni neznají. Takže: květový med – říkám, že je to jako praktický lékař, je na všechno. Akátový med je velmi delikátní a používají ho diabetici a děti. Lipový med díky éterickým olejům působí na horní cesty dýchací. Medovicový med na dolní cesty dýchací. Pohankový med podporuje oběhový systém. Říká se, že temné, intenzivní medy obsahují více rozmanitých látek a jsou zdravější.

A co med, který často najdeme v supermarketech a na jehož etiketě je uvedeno “med ze zemí EU a ze zemí mimo EU“?

Nákup medu přímo od včelaře je rozhodně lepší a každý by měl mít svého vlastního včelaře. Nechci si dělat reklamu, pouze poukázat na skutečnost, že levné medy ze supermarketů jsou obvykle přehřáté, přivezené ze zahraničí a standardizované, což znamená, že jsou vždy stejné.

Takže je rozhodně lepší zásobit se medem od malého známého včelaře na celý rok?

Ano. Zejména proto, že med je jediné jídlo na světě, které se nekazí. I když ho máme ve spíži roky, můžeme ho stále jíst. Nemusí mít tolik zdravotních vlastností jako čerstvý med, ale můžete jej použít jako sladidlo, které bude stejně lepší než cukr.

V zimě asi není nic lepšího než teplý čaj s medem.

Nezapomeňte, že med by neměl být přehříván, tj. můžete ho zahřát pouze na teplotu do 40 stupňů. To je velmi důležité, protože přehřátím ztrácí své léčivé vlastnosti.

A odkud přesně tyto léčivé vlastnosti pocházejí?

Med má včelí enzymy, neboli včelí sliny. Když se včela vrátí s nektarem do úlu, musí předat nektar jiné včelce a ta další, a teprve desátá včela vloží nektar do buňky a voda se začne vypařovat. Tak se vyrábí med.

Když víme, jak se vyrábí med, řekněme, jak se dá použít.

Existuje mnoho možností. Nejjednodušší je voda s medem – jednoduchý a účinný lék. Podle vašich preferencí a možností (velké množství medu se pro diabetiky nedoporučuje) můžete rozpustit 1-2 lžičky medu ve sklenici vychlazené vařené vody. Nejlepší je připravit takový nápoj mnohem dříve a vyvarovat se intenzivního míchání. Pijte malými doušky. Tento jednoduchý lék je skvělý při nachlazení. Med stimuluje imunitu při kašli, má ochranný účinek na sliznici a antibakteriální účinek. Po průjmu, intenzivním zvracení dokonale hydratuje a dodává energii pro regeneraci těla. Bude také skvěle působit po intenzivní námaze.

Kromě medu existují i ​​další včelí produkty.

Ano. A také mají skvělé vlastnosti. Propolis, tj. včelí tmel, je dalším včelím produktem. Vyrábí ho včely ze stromové pryskyřice. Používá se k utěsnění a dezinfekci úlu, díky čemuž je úl uvnitř sterilní a bez bakterií. Obsahuje také řadu vitamínů a minerálů. Používá se vně, má dezinfekční a analgetické účinky, usnadňuje hojení ran. Používá se také vnitřně, stimuluje imunitu, bojuje s infekcemi a posiluje tělo. Nacházíme to v tabletách na bolest v krku a v mnoha kosmetických přípravcích. Je také ve formě kapek, které lze použít univerzálně a jsou skvělým doplňkem v domácí lékarničce.

Často se také mluví o včelím pylu. Co přesně to je?

Květinový pyl nebo včelí pyl je jediný produkt na světě, který je zcela kompletní a plnohodnotný, který dokáže udržet tělo naživu. Neexistuje žádný jiný takový produkt. Naše tělo ho absorbuje v 99 procentech. Obsahuje bílkoviny, vitaminy, hormony atd. Asi 480 složek. Musíte jen vědět, že pyl je obklopen celulózou, takže ho musíte připravit 12 hodin před konzumací. Rozpusťte ho v nějaké tekutině. Může to být voda, jogurt, džus. Pít ho můžete až po těch 12 hodinách.

Ale včelí produkty nejsou jen ty, které jíme?

K dispozici je také včelí vosk, ze kterého můžete vyrobit svíčky, které ionizují vzduch. Stačí zapálit svíčku 15 minut před usnutím. Používá se včelí jed pro revmatická onemocnění nebo boleroliózu. Léčivé vlastnosti mají také včelí vzduch a bioproudy, které vytvářejí včely. A mnoho dalších.

Stále častěji slyšíme o skutečnosti, že včely jsou ohroženy.

Ano. Je třeba si uvědomit, že počet včel stále klesá a také klesá počet včelařů. Starší včelaři odcházejí a mladí lidé nemají zájem o včelařství. Včely neznamenají jen med, který je chutný a zdravý. Tento hmyz je základem života na Zemi. Dlužíme jim úctu a péči. Statečně pracují pro dobro svého úlu, opylují rostliny a umožňují jejich rozvoj.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.