Už nemusíme sedět v křesle nebo ve vlaku s knihou a obracet stránky. Při čtení nemusíme zapojovat zrak. Někdo totiž čte pro vás a vy jen posloucháte. Během procházky nebo běhání, řízení auta, uklízení. Všude. Na otázku „Co přesně je audiokniha?“ odpovídá Elżbieta Štěrba-Molenda, manažerka Audioteky, jedničky na trhu audiobooku v Polsku, České republice a Německu.

Co to vlastně je audiokniha?

Jde o zvukový záznam textu knihy, který čte lektor. V minulosti byly knihy zaznamenávány na gramofonové desky, pak bylo období audiokazet. Dalším velkým skokem v rozvoji audioknih bylo CD. A nejnovější historie souvisí s MP3 souborem, možností poslouchat audioknihy přímo z telefonů.

Pro koho je audiokniha určena?

Mluvené knihy dnes již nejsou jen pro lidi, kteří mají problémy se zrakem, nemohou číst. Dnes se audioknihy jednoduše pohybují s dobou. Používají se v situacích, kdy nemáme fyzický možnost sednout si s knihou a číst. A těchto situací je mnoho.

Kdy tedy nejčastěji používáme audioknihy?

Můžeme poslouchat při řízení auta, když běháme, cvičíme, nebo třeba během úklidu domácnosti. Většina lidí poslouchá knihy, když řídí auto, nebo sportuje. Nyní je třeba velmi populární běhání. Místo poslechu hudby si tedy můžete vybrat zajímavou knihu. Mám dokonce přátele, kteří dávají přednost poslechu knih při běhání. Protože pokud se jim už nechce běžet a mají ve svých sluchátkách zajímavý příběh, např. nějakou zajímavou detektivku, chtějí jen slyšet, co se bude dít dál. Takže si třeba naplánují, že budou běžet 10 kilometrů a za tu dobu si poslechnou jednu kapitolu.

Používají audioknihy hlavně mladí lidé?

Není to pravidlo. Neexistuje žádná konkrétní věková skupina. Když jsem jednou zastupovala kamaráda v call centru, zavolal osmdesátiletý muž a vedl si opravdu skvěle. Měl konkrétní technické otázky, mluvil bez problémů o bluetooth sluchátkách.

Musím mít telefon připojený k internetu, abych mohla knihu používat?

Ne. Samozřejmě potřebujete internet ke stažení souboru. Ale později můžete už poslouchat offline.

Jakou literaturu najdeme ve formě audioknih?

Hlavně současnou literaturu. Velmi populární jsou knihy o osobním rozvoji, své fanoušky má také fantasy literatura. Samozřejmě detektivky, senzace. Najdete také nejnovější bestsellery – velmi často knihy, které se objevily nedávno na trhu v tištěné podobě. Máme také několik časopisů v mluvené verzi.

A cizí jazyky?

Ano to je. Mnoho lidí se takto učí jazyky. Učí se anglicky, německy, italsky, španělsky, rusky, dokonce čínsky. A pokud již někdo ovládá cizí jazyk, může použít audioknihy i v jiných jazycích.

V jakých?

Kromě polštiny a češtiny nabízíme slovenskou, německou, španělskou, italskou, francouzskou a norskou literaturu. Jako novinku máme i tureckou literaturu.

Jak se takový záznam dělá?

Nejedná se o počítačový hlas. Vytvoření zvukové knihy vyžaduje obrovské množství práce. Knihu čte interpret. Audioknihy lze rozdělit do tří kategorií. V první je jen jeden hlas, druhá – knihu čtou dva interpreti. A třetí je tzv. super produkce. Je to jako film bez obrazu. Existují lidé, kteří nakupují knihy podle interpretů.

A co je to audioteka klub?

Novinka. Prozatím jenom v polské audiotece, doufám, že brzy bude i v české audiotece. Toto je nabídka pro ty, kteří hodně poslouchají a nepotřebují mít fyzicky soubor v počítači. Platí měsíční předplatné a můžou poslouchat vše, co tento klub nabízí. V současné době nabízí více než dva tisíce titulů.

S Elżbietou Štěrba-Molendou jsme se setkali na přednášce pořádané 3. prosince Městskou knihovnou na ul. Havlíčka v Českém Těšíně. A připomínáme, že audioknihy si můžete půjčit také v knihovně.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.