ČESKÝ TĚŠÍN / Setkání Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu v ČR tentokrát na téma „Kolem Národní rady Těšínského knížectví“ se konalo ve čtvrtek 3. října v aule Polského gymnázia Juliusze Slowackého v Českém Těšíně. Přednášel historik Wojciech Święs z Książnicy Cieszyńské, spolupracovník našeho měsíčníku.

„19. října 1918 byla zřízena Národní rada Těšínského knížectví (NRTK), první orgán nezávislý na okupantech, po 123 letech zajetí polského státu. Alespoň takto uvádí Książnica Cieszyńska ve svých publikacích. Zveřejnila také zápisy NRTK, ve kterých je uvedeno to stejné,“ zahájil svou přednášku.

Téma přednášky zaujalo posluchače

„Tyto informace byly také umístěné na nové desce na Zamku Cieszyn, která byla odhalena minulý rok při příležitosti 100. výročí, kdy Polsko získalo nezávislost,“ řekl a doplnil, že to způsobilo velkou polemiku. Téma však bylo konzultováno s historiky, kteří souhlasí s tím, že nedošlo k žádné faktické chybě.

Jednalo se hlavně o slova o „okupantech“, protože Těšínské Slezsko nebylo přímo součástí troj dělení Polska, o nezávislosti, zda to byl první orgán. Přednášející na základě dokumentů postupně vysvětlil, jak se formovala Rada, jak vypadalo její složení, jednání a tiskové orgány. Mluvil také o dalších orgánech podobných NRTK.

Wojciech Święs

Cílem NRTK bylo zmocnit se vlády v bývalém Těšínském knížectví a připojit tuto oblast k Polsku. Wojciech Święs provedl hodnocení Rady. V meziválečných materiálech byla posouzena jako málo rozhodná, existence tří prezidentů se stejnou pravomocí byla označena jako chybná. V současné době se hodnotí, že měla poloviční úspěch.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego