POLSKO / Polský klub Polonus Brno pořádá každoročně vzdělávací výlety do Polska související s konkrétním tématem. Rok 2019 je rokem Lublinské Unie. Při této příležitosti se klub Polonus vydal do Lublinu a navštívil další zajímavá místa.

Čtyřdenní výlet začal v pátek 13. září a první zastávkou byl Oblęgorek – palác Henryka Sienkiewicze. Průvodce vyprávěl zajímavé příběhy z tvůrčího a soukromého života nositele Nobelovy ceny.

Další zastávkou bylo město Kazimierz Dolny, kde jsme se mohli procházet podél břehu Visly, dát si chutnou večeři na půvabném náměstí, koupit kohouta, který je symbolem města, nebo navštívit památky jako farní kostel nebo sýpky.

Po rušném dni jsme dorazili na nocleh do Lublinu, cestou v autobuse jsme si poslechli historickou přednášku na téma Lublinské unie, kterou připravil náš člen Oton Gruszka, který nám u konce  své přednášky ukázal mapu s vyznačenými hranicemi Unie a fotografií slavného obrazu Jana Matejky – Unia Lublinská, která se stala leitmotivem naší cesty. Po tomto vyprávění jsme byli řádně připraveni na prohlídku Lublinu v sobotu 14. září. 

Hned po snídani jsme však šli na Majdanek, pietní místo, kde byl za druhé světové války  nacistický vyhlazovací tábor. Později na nás čekal průvodce po městě Lublin. Začali jsme návštěvou Hradu a kaple Nejsvětější Trojice, skutečné perly s byzantskou výzdobou, pak jsme viděli památky Starého Města.

Odpoledne jsme navštívili výstavu v muzeu na téma Lublinské unie. Kromě výše uvedeného obrazu Matejky (jehož kopie visí v Lublinu „na každém rohu“), můžete zde vidět kopie dokumentů připravených při uzavření tohoto aktu a seznamy polských a litevských poslanců, kteří se zúčastnili sněmu. 

Zajímavým zážitkem byly také večerní multimediální projekce na litevském náměstí – barevná kašna, přes kterou se s hudebním pozadím posouvaly obrazy ukazující události spojené s uzavřením Lublinské unie a také prezentace „Od Lubelské unie k Evropské unii“.

Po prohlídce města jsme vyzkoušeli lublinskou kuchyni – oblíbenou cibulovou polévku, knedlíky plněné pohankou nebo čočkou nebo různá jídla ze sladkovodních ryb, protože je to region s velkým počtem rybníků. Když jsme jezdili autobusem po okolí, všimli jsme si také velkého počtu chmelnic. 

Neděle 15. září byla ve znamení návštěvy dalších perel východního Polska – Kozłówka – zámku Zamojski erbu Jelita. Pak jsme navštívili město Zamość, perlu renesance, město zvané Padova severu, zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO.

Nejprve jsme navštívili obranné zdi, kde někteří vyzkoušeli své střelecké schopnosti, a pak tři náměstí – Velké, Vodní a Solní s památkami, krásnými arménskými činžovními domy, stejně jako katedrálu a synagogu. Stojí za to dodat, že z města Zamość pochází Marek Grechuta  a asi 50 km odtud je město Biłgoraj, kde žil Izak Baszewis Singer – spisovatel, laureát Nobelovy ceny, který píše hlavně v jidiš.

Poslední den výletu – pondělí 16. září jsme navštívili nejkrásnější vesnici v Polsku – Zalipie, kde je vše namalované, nejen domy, ale také studny, ploty, psí boudy, a to nejen venku. Poslední zastávkou byl tradičně obchodní dům Auchan, kde jsme se zásobovali polskými potravinami, které nelze koupit v České republice.

Danuta Koné Král

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego