REGION / Už týden máme astronomické jaro, ale večer nad západním obzorem jsou vidět stále krásně zářící zimní souhvězdí.

Jejich nejjasnější hvězdy, které se vyznačují výraznými barvami, tvoří takzvaný Zimní šestiúhelník. Najdeme ho pomocí následující mapy.

V dolní části máme modrou Rigelu ze souhvězdí Oriona, vpravo trošku výš je načervenalý Aldebaran ze souhvězdí Býka, často nazývaný „červené oko Býka“. Dále nahoře svítí s bílou barvou Capella ze souhvězdí Vozky, vlevo nacházíme bledě oranžový Pollux z Blíženců, pod nímž je bledě modrý Prokyon ze souhvězdí Malého psa.

Celek je doplněn Siriusem z Velkého psa – nejjasnější hvězdou naší oblohy. Má bílou barvu, ale díky své nízké poloze obvykle silně bliká, třpytí se barvami duhy. Uprostřed popsaného šestiúhelníku se nachází načervenalá Betelgeuse z Orionu.

Pokud se jedná o planety, večer je vidět načervenalý Mars. Můžeme ho snadno najít pomocí přiložené mapy vpravo a mírně pod Aldebaranou. Ve druhé polovině noci a ráno jsou pak vidět Jupiter a Saturn. Od začátku března se den prodloužil o téměř dvě hodiny. To je důvod, proč se velmi jasná Venuše, která od prosince loňského roku dominovala ranní obloze, se již ztratila v záři vycházejícího slunce.

Ve středu 27. 3. 2019 asi ve tři hodiny po půlnoci dojde ke konjunkci měsíce s Jupiterem. Tento jev v případě oblohy bez mraků lze pozorovat relativně nízko nad jihovýchodním horizontem. Jupiter, nyní nejjasnější objekt na ranní obloze (samozřejmě po Měsíci), bude pod Měsícem. Další den bude Měsíc v poslední čtvrti.

O dva dny později, 29. března kolem 5:00, se však přiblíží Měsíc a Saturn. Tentokrát bude Měsíc pod Saturnem a dále vpravo a mírně výš bude viditelný Jupiter a ještě dále vpravo bude vidět nejjasnější hvězda souhvězdí Scorpion Antares. Slunce vychází tento den v 5:30.

Roman Strzondała

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.