TĚŠÍN / Nejenom na Zaolší, ale i na polské straně Těšínského Slezska je plesová sezona v plném proudu. Už patnáctý rok po sobě se fanoušci těšínského folklóru mohou bavit na plese, který pořádá Koło nr 6 Macierzy Ziemi Cieszyńskiej. Vizitkou akce, inspirované – co pořadatelé neskrývají – plesem v Mostech u Jablunkova, je hudba a tanec Těšínského Slezska v krásných těšínských krojích. Ačkoli, na rozdíl od akce v Mostech, regionální kroj není povinný, je ale vítán a hosté jsou ochotni jej nosit.

Těšínský ples byl poprvé uspořádán v Národním domě. „Tam však byl problém s nedostatkem gastronomického zázemí, a proto jsme se sem přestěhovali,“ vysvětluje předsedkyně Koła nr 6 MZC Mgr Jadwiga Chlebik, která na postu předsedy nahradila Józefa Swakonia, iniciátora těšínských plesů. Předsedkyně chválila Kasztanowy Dwór, který může bez problému pojmout více než 100 hostů a ve kterém byl Těšínský ples pořádán již po páté.

Akce se tradičně koná následující sobotu po plese v Mostech, to znamená 12. ledna. Ples začal skvělým uměleckým programem souboru Suszanie z Horní Suché. „Toto je jediný soubor v regionu, který nám chtěl ukázat dolanské tance. Měli na výběr z prezentací z různých částí světa, ale my jsme je požádali právě o tento, protože je málo známý a my jsme ho opravdu chtěli ukázat na naší akci,“ vysvětluje Chlebik.

Ačkoli na plese převládal měšťanský styl, hrály na něm kapely Wałasi z Istebne a Maliniorze z Brenne. A všichni u těchto spontánních horalských rytmů trávili čas až do rána.

Předsedkyně uvedla, že stále více lidí přichází v regionálních krojích. „Stále více členů sdružení má své kroje i když je ze začátku neměli. Děti a vnuci členů sdružení jsou také v krojích. Jedná se o další generace a jsme velmi rádi, že se to takto vyvíjí.“

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.