DOLNÍ LÍŠTNÁ / Předposlední týden školního roku děti z polské mateřské školy Miś v Třinci-Dolní Líštné společně se svými učitelkami prožily pět skvělých dnů v srdci Slezských Beskydů ve Visle.

V rámci projektu „Předškolní turista, to znamená tvoření identity a spojení s malou vlastí“, který byl financován z Funduszu Rozwoju Zaolzia Kongresu Poláků, předškoláci z Dolní Líštné se opět  vydali na plný dobrodružství výlet.

Program začal v pondělí 18. června, kdy děti jely autobusem do Parku Leśnych Niespodzianek v Ustroni. Po tom, jak se ubytovaly a snědly chutný oběd, děti jely vláčkem Martusia na skokanský můstek Adama Małysza, Zamek Prezydencki na Zadnim Gróniu, velkou přehradu, pstruží líhně, malou přehradu s vodopádem a náměstí ve Visle. Na náměstí v Domu Zdrojowym viděli sochu Adama Małysza z bílé čokolády.

Úterý bylo dnem pohybu na čerstvém vzduchu. Ráno se všichni vydali lanovkou na výlet na Čantorii. Večer se pak v středisku volného času konal dámsko-mužsko-dětský fotbalový zápas. Ve středu děti navštívily historický úhelný důl  Królowa Luiza v Zabrzu. Dospělí si pak prohlédli Park vojenské techniky. Odpoledne se pak všichni vydali na návštěvu do spřátelené mateřské školy v Tychach.

Ve čtvrtek jsme navštívili Chlebovou Chatu v Górkach Małych. Viděli jsme nezbytné pro život vybavení domu, cestu „od zrníčka do bochníka“. Předškoláci si sami udělali máslo a sýr, dozvěděli se hodně zajímavostí ze života včel a mohli si hrát na traktorech. Když jsme se vrátili, konalo se rozloučení nejstarších předškoláků ze školkou a také opékání párků na ohni.

Svoje zážitky a vzpomínky děti vepsaly, namalovaly a vlepily do knížky, kterou si vlastnoručně vyrobily. Předškoláci zaznamenali každý den, každý obraz, který utkvěl v jejich paměti. Výtvarné práce budou vystavené v mateřské školce, na vernisáž výstavy jsou zvaní všichni přátelé mateřské školy Miś v Dolní Líštné.

GS

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.