TŘINEC / Městská knihovna Třinec v pondělí slavila dvacetiny svého působení na nové adrese. A to hned po ránu. Vše začalo snídaní, pak ředitelka knihovny Martina Wolná shrnula dosavadní činnost knihovny. Došlo i na poetickou vložku, konkrétně poetry slam v podání pražského básníka Václava Šindeláře. Samozřejmě nechyběly poděkování, vzpomínky, dárky a květiny.

Po dobu dvaceti let ,od přestěhování v roce 1998 z Kulturního domu Trisia do nového sídla, se knihovně vedlo dobře. Právě tady byl jako první ve městě přístupný veřejný internet, v roce 2005 v rámci knihovny začalo fungovat Městské informační centrum, po pěti letech otevřela knihovna oddělení pro mládež, zároveň bylo ukončeno zapojování do informačního systému třinecké knihovny všech 25 regionálních oddělení (od Hrčavy po Tošanovice). Navíc v roce 2012 se ke knihovně připojila Galerie města Třinec, v roce 2015 pak knihovna získala ocenění Knihovny roku.

Během hodnocení činnosti primátorka Třince Věra Palkovská zdůraznila, že ukončená v roce 2014 generální rekonstrukce sídla v hodnotě 53 mil. Kč, která knihovně přinesla velmi moderní interiéry, je zásluhou tehdejší místostarostky Milady Hejmejové. „Prostě jsem v určitý okamžik udělala to, co bylo potřeba,“ přiznala Hejmejová.

Je namístě podotknout, že knihovna má skoro šest tisíc registrovaných čtenářů. Pokud se jedná o polské knihy, k dispozici je 6 533 svazků pro děti i dospělé. „Z celkového počtu přibližně 90 tisíc knih je to 7,2 %. Za rok 2018, tzn. do dnešního dne, se půjčilo 3028 polských knih a časopisů.  V knihovně pro dospělé je zájem především o polské autory. Překlady příliš netáhnou. V knihovně pro děti je to vyrovnané. Knihovnu doplňujeme novinkami průběžně. Polské knihy nabízíme i v rámci výměnného fondu knihovnám v regionu,“ informoval Zwrot tiskový mluvčí knihovny Jan Delong.

ikz

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.