TĚŠÍN / Také na těšínském náměstí byla letos uspořádaná akce, která navazovala na svatojánské tradice. V pátek odpoledne 29. června jste tu mohli plést věnce. Nebo také malovat úly a obdivovat rukodělné řemeslníky. Vše v rámci přeshraniční akce, kterou společně organizovaly Cieszyński Ośrodek Kultury „Dom Narodowy” – COK a DDM Český Těšín  v rámci projektu „Kaj indzi inakszy – u nas po naszymu / Kaj indži inači – u nas po našymu”.

Takže na jevišti vystoupily soubory z obou stran Olzy. Wałasi z Istebné, kteří představili hudbu Karpat ve vlastních aranžích, které jsou, jak uvedl lídr kapely Zbigniew Wałach, mostem mezi současnou hudbou a jejím folklorním chápáním před léty. Byl také českotěšínský „Slezan”.

Hvězdou Noci bylo vystoupení souboru Bystrzyca, který ukázal nejenom hudební a taneční folklor, ale také aranžovaný obřad pouštění věnců na vodu, tentokrát do fontány sv. Floriána, která je na náměstí. Předtím profesor Daniel Kadłubiec představil genezi slovanských slavností Svatojanské noci, a také vysvětlil symboly, které  se s ní pojí.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.