CIESZYN / Dnešním dnem byla zahájena první výběrová kola nářeční soutěže nazvané „Po cieszyńsku, po obu stronach Olzy” („Po těšínsku, na obou březích Olzy“).

Soutěž se řadí k největším akcím svého druhu, které se konají v přeshraničních regionech. Žáci a studenti škol z celého Těšínského Slezska: z Ustroně, obou Těšínů, Pruchné, Skočova, Javoří, Visly, Velkých Kunčic, Zámrsku, Brenné, Jistebné, Mezisvětí, Chyb, Jilovnice, Drahomyšle, Kačic, Jablunkova, Vendryně, Karviné, Bystřice, Ropice, Bukovce, Hrádku a Hnojníku budou dnes a zítra soupeřit v dvoudenním soutěžním klání, které se koná v COK „Dom Narodowy“ v polském Těšíně.

Hlavním cílem soutěže je propagace místních nářečí a prezentace autentických lidových krojů. Soutěžící bude hodnotit odborná porota ve složení: prof. Jadwiga Wronicz, Jadwiga Palowska, Adam Cekiera a Leszek Richter.

Letos se přihlásilo do soutěže kolem 200 soutěžících, nejvíc přijelo z Ustroně. – Některé školy se účastní poprvé, jiné posílají pravidelně svoje žáky – řekl Leszek Richter, jeden z porotců.

Děti ze Záolší vystoupí zítra. Poprvé se přihlásily do soutěže děti z Ropice nebo z Bystřice. Nejpočetnější zastoupení ze Záolší má letos škola v Bukovci.

Závěrečný galakoncert se uskuteční 13. prosince od 16 hodin v COK „Dom Narodowy“.

Pořadatelem akce je Etnografická sekce při Hlavním výboru Polského kulturně-osvětového svazu v ČR, Cieszyński Ośrodek Kultury „Dom Narodowy“ v Cieszyně a Hornoslezská pobočka sdružení „Wspólnota Polska“ v Katovicích. Nad letošní soutěží převzal patronát generální konzul Polské republiky v Ostravě.

Překlad: Pygmalion

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.