Jak před stoletími lidé viděli svět? Pokud někoho zajímá odpověď na tuto otázku, měl by se vypravit do Książnicy Cieszyńské, kde minulý pátek byla otevřená nová expozice ukazující mapy a rytiny od 16. do 19. století.

Výstava ukazuje opravdu hodně ilustrovaných materiálů – sdělil během vernisáže ředitel instituce Krzysztof Szelong. Zároveň poukázal na to, že Książnica má opravdu hodnotnou sbírku, neboť kvůli výstavě nemusel být vypůjčen žádný exponát. Přitom jsou vystavované nefalšované „třešničky“ světové kartografie.

Stačí vyjmenovat vydání z 16. století „Geographii universalis” Ptolemaiose, ve kterém je představená první mapa světa či krásně ilustrovanou „Cosmographia universalis” Sebastiana Münstera, ve které je představen svět během velkých zeměpisných objevů.

Výstava v zásadě ukazuje svět, jak ho viděli Evropané od 15. do 19 století.

Západní cesta do Indie, mytické Eldorádo, krajiny plné zlata. Vše na dosah. Stačí pouze přejí mostem přes Olzu.

(jot)

– – –

Výstava Představovaná místa, objevovaná místa. Svět v dávné ilustrované knize je otevřená do 1. října.

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.