CIESZYN / Další setkání Akademie nezávislosti bylo tentokrát věnováno obraně Lvova. Přednášejícími byli Joanna Januszewska-Jurkiewicz (Slezská univerzita v Katovicích), téma jejíž přednášky znělo  Orlęta i bohaterowie Zadwórza a Adam Liska (IPN v Katovicích), který boj o Lvov představil ve strategicko-vojenském kontextu.

V konferenčním sále Książnicy Cieszyńské, kde se setkání konalo, byla k vidění i výstava pojmenována Semper Fidelis. Walki o Lwów 1918-1919, kterou připravil Institut národní paměti (Instytut Pamięci Narodowej) ve Vratislavi.  

Téma obrany Lvova není tématem pro Těšínské Slezsko nijak vzdáleným, neboť této zbrojní potyčky se účastnili i obyvatele našeho regionu. „Jerzy Szczurek ve své brožuře věnované desátému pluku napsal, že se jednalo o vrácení dluhu, který těšínští Slezané měli u Lvova, jenž před rokem 1918 pomáhal Těšínskému Slezsku v oblasti vzdělávání a kultury,“ podotkl ředitel Książnicy Cieszyńske Krzysztof Szelong.

Setkání věnované Lvovu bylo letos již druhým setkáním, které pořádal Institut národní paměti v rámci Akademie nezávislosti.  

(indi)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.