Olympijské zápolení v brazilském Rio de Janeiro už patří do minulosti. Polští olympionici získali jedenáct medailí, čeští o jednu méně. Další hry se odehrají v Tokiu. Je pravděpodobné, že do země kvetoucích višní se podívá i sportovec ze Záolší – Marek Grycz z bystřického klubu moderního pětiboje.

Student Gymnázia s polským jazykem vyučovacím Słowackého v Českém Těšíně se už teď intenzivně připravuje na olympiádu. Rozhovor s mladým sportovcem zveřejnil např. portál www.aktualne.cz, článek si můžete přečíst zde.

Olympiáda v Tokiu se bude konat až za čtyři roky. Jak se však vedlo polské a české reprezentaci na letošních hrách?

Polská olympijská reprezentace v medailové klasifikaci obsadila 33. příčku (stejně jako před čtyřmi roky); z Rio se vrátila s 11 medailemi – dvěma zlatými, třemi stříbrnými a šesti bronzovými. Osm z jedenáctí medailí v Riu vybojovaly ženy. Lepší výsledky se čekaly od plavání, střelby, jachtingu a vzpírání. K disciplínám, ve kterých se Polákům daří, patří házená, veslování, kanoistika, lehká atletika, cyklistika a zápas.

Polští sportovci si polepšili oproti předchozím olympiádám v Londýně a Pekingu – na každé z nich vybojovali deset medailí. Avšak přesto se dá se mluvit o lehkém zklamání – Poláci počítali s více medailemi, i kdyby jen z ohledu na skutečnost, že se her v Riu zúčastnilo o 25 sportovců více než před čtyřmi roky v Londýně. Názory se různí, jsou protichůdné – komentátoři si všímají zároveň úspěchů, jak i porážek.

Pozorovatelé si jsou zajedno ohledně toho, že neuspokojivé výsledky neznamenají, že chybí talentovaní sportovci, ale spíše, že se jedná o špatnou organizaci profesionálního sportu v Polsku a nedostačující podporu polských reprezentantů ze strany státu.

Česká reprezentace se vrátila z Brazílie s 10 medailemi – jednou zlatou, dvěma stříbrnými a sedmi bronzovými. Stejný počet pódiových míst obsadili Češi i v Londýně. Co se však hodnoty těchto nejvyšších ocenění týče, byl to nejhorší výsledek od roku 1932, kdy tým čítající pouhých sedm členů přivezl z Los Angeles jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Do Ria vycestovalo jen 106 českých sportovců – nejméně od dob rozpadu Československa.

Polští medailisté – zlato: Anita Włodarczyk (kladivo), Magdalena Fularczyk-Kozłowska a Natalia Madaj (veslování). Stříbro: Piotr Małachowski (hod diskem), Maja Włoszczowska (horská cyklistika), Marta Walczykiewicz (kanoistika). Bronz: Monika Michalik (zápas), Oktawia Nowacka (moderní pětiboj), Beata Mikołajczyk/Karolina Naja (kanoistika), Monika Ciaciuch, Agnieszka Kobus, Joanna Leszczyńska, Maria Springwald (veslování), Rafał Majka (cyklistika), Wojciech Nowicki (kladivo).

Čeští medailisté – zlato: Lukáš Krpálek (judo). Stříbro: Josef Dostál (kanoistika), Jaroslav Kulhavý (horská cyklistika). Bronz: Jiří Prskavec (kanoistika), Ondřej Synek (veslování), Petra Kvitová, Lucie Šafářová/Barbora Strýcová, Radek Štepánek/Lucie Hradecká (tenis), Barbora Špotáková (oštěp), Jan Štěrba, Josef Dostál, Daniel Havel, Lukáš Trefil (kanoistika).
(BA)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.