TĚŠÍN, REGION / Před námi je další jubilejní ročník soutěže „Po těšínsku na obou stranách Olzy“. Tradičně je tento výjimečný svátek těšínského nářečí určen dětem, žákům a mládeži z celého Těšínska – jak na polské, tak i české straně, s cílem pečovat o tradice, jazyk a obřady, které jsou neodmyslitelnou součástí dědictví regionu.

První kolo 7. a 8. listopadu

Soutěž pořádají Těšínský kulturní dům „Dom Narodowy“, Hornoslezská pobočka Sdružení „Wspólnota Polska“, Hlavní výbor Polského kulturního a osvětového svazu a Národopisná sekce HV PZKO v České republice.

První kolo soutěže proběhne 7. a 8. listopadu 2024 v Těšínském kulturním domě „Dom Narodowy“ v Těšíně. K účasti se mohou přihlásit školy, výchovně-vzdělávací zařízení, knihovny, spolky i jednotliví žáci starší 18 let. Organizátoři také vyzývají rodiče a opatrovníky, aby zapojili mladší účastníky.

Přihlášky jsou přijímány do 31. října 2024 na adrese: a.pawlitko@domnarodowy.pl. Podrobnosti soutěže a její pravidla jsou dostupné na stránkách organizátorů.

Koncert laureátů 14. listopadu v Jablunkově

Soutěž „Po těšínsku na obou stranách Olzy“ není pouze o soutěžení, ale především o setkání s živou kulturou regionu. Laureáti mohou očekávat pozvání k účasti na prestižních kulturních akcích, jako jsou Týden beskydské kultury nebo Gorolskie Święto v Jablunkově. Je to skvělá příležitost, jak mładá generace může pěstovat řeč předků, předvádět tradiční kroje a zvyky a oživovat historii prostřednictvím scénických vystoupení.

Koncert laureátů, během kterého budete moci slyšet a vidět nejlepší recitátory v těšínském nářečí – vítěze soutěže, se uskuteční 14. listopadu v Jablunkově.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego