ČESKÝ TĚŠÍN / V pátek 27. září večer se konal koncert smíšeného pěveckého sboru „TA Grupa“, který byl věnován památce Klemense Slowioczka – zpěváka Komické opery v Berlíně. Słowioczek, který se skupinou spolupracoval několik posledních let, významně ovlivnil hudební svět. Akce se konala v Polském domě na Božkově ulici v Českém Těšíně.

Během vystoupení zazněly písně, které Klemens kdysi se souborem zpíval. Večer byl také plný příběhů a vzpomínek spojených s tímto vynikajícím zpěvákem. „Chceme mu věnovat toto odpoledne, chceme zazpívat písně, které s námi zpíval a které nás učil zpívat,“ zahájil člen souboru Paweł Twardzik.

Vzpomínky žáka Klemense Słowioczka

O vzpomínky se podělil mimo jiné Słowioczkův žák Lech Gattnar, který také představil píseň „Kozok“ od Stanisława Moniuszky. „Celá jeho krásná osobnost mě ovlivnila, ta velkorysost, to velké srdce, se kterým přistupoval k životu, ta laskavost, byl to krásný člověk,“ řekl Gattnar.

Gattnar při svém vzpomínání také zdůraznil, že pedagogický přístup Klemense Słowioczka byl nesmírně moderní a profesionální. „Byl to úžasný pedagog a skvělý člověk a já jsem velmi vděčný za každou chvíli, kterou jsem s ním mohl strávit,“ říká Gattnar.

Začátek spolupráce se souborem

Vedoucí souboru Danuta Sidereková také vyprávěla, jak spolupráce se Słowioczkem začala. Po jedné z premiér opery, v níž účinkoval, ho oslovili a jednoduše se zeptali, zda by mohli spolupracovat, a on souhlasil. „Všichni jsme jeli do Ostravy na premiéru. Když Klemens zpíval svým krásným silným charismatickým hlasem, ten hlas pronikl do všech míst v hledišti i na jevišti a vstoupil do všech srdcí,“ vyprávěla Siderek.

Klemens Słowioczek byl členem souboru od roku 2012. Zemřel 5. září 2023 ve věku 77 let. Všichni shromáždění na něj vzpomínali jako na laskavého a srdečného člověka, na kterého se nikdy nezapomene. Jeho talent a zpěv zůstanou navždy inspirací pro všechny, kteří měli možnost ho poznat.


Klemens Słowioczek

Klemens Słowioczek se narodil 27. listopadu 1945 ve Stonavě. Navštěvoval polskou základní školu ve Stonavě a poté Polské gymnázium Juliusze Słowackého v Orlové. Studia pokračoval na konzervatoři v Ostravě a poté na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.

Klemens Słowioczek již během studií na konzervatoři vystupoval na scéně Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kde působil v letech 1971 až 1974. Tam ho uslyšel Walter Felsenstein z Komické opery (Komische Oper) v Berlíně a nabídl mu angažmá. Klemens Słowioczek nabídku angažmá v opeře přijal a od roku 1974 spojil s tímto operním domem třicet let své umělecké kariéry.

Během těchto let ztvárnil 56 rolí. Hostoval v Moskvě, Varšavě, Vídni, Londýně, Tokiu, Melbourne a Tel Avivu. Ještě před odjezdem do Berlína však na rok zakotvil v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého v Praze.

Učitel zpěvu

Po letech práce v Berlíně se v roce 2005 Klemens Słowioczek vrátil do Česka, do rodné Stonavy. Vrátil se také na Ostravskou univerzitu, kde působil především jako učitel zpěvu. Ve svých hodinách předával zkušenosti získané od svého učitele Jiřího Herolda a používal tzv. italskou metodu operního zpěvu. Hostoval také v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Sólista skupiny TA
V Zaolší se zapojil mimo jiné do činnosti souboru TA Grupa (od roku 2012), který působí v Místní skupině PZKO Český Těšín-Osiedle. Společně s vedením obce Stonava začal organizovat mezinárodní hudební soutěž „Stonavská Barborka“.

Za umělecké zásluhy mu byl udělen profesní titul Kammersänger – německý a rakouský čestný titul, který se již více než sto let uděluje vynikajícím a zasloužilým operním pěvcům.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego