BYSTŘICE / Po tříleté přestávce se vrátil Bystřický Zlot, tentokrát v novém hávu. Nový organizační tým se postavil výzvě čelem, vše bylo dotaženo do konce. Milovníci dobré hudby se sešli v parku u Polského domu v Bystřici. Účastníci si užili vystoupení místních i zahraničních umělců. Hvězdou letošního ročníku byla rocková skupina „Elektryczne Gitary“.

Zlot je akcí, která v sobě spojuje mnoho různých aspektů a vytváří pro účastníky nezapomenutelný zážitek. Není to jen koncert, ale také příležitost setkat se s přáteli a pochutnat si na dobrém jídle.

Gastronomická nabídka

Jídlo pro účastníky zajistila Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Bystřici a svůj stánek zde mělo také sdružení rodičů Macierz Szkolna z Bystřice. Organizátoři pozvali také kavárnu Komuna-coffee house. O víno pro hosty se postaral Gorol.Wine.Rebel. Svůj stánek měli také muži, kteří uvařili první bystřické pivo. O hladký průběh akce se staralo osmdesát dobrovolníků z celého Zaolší, které jste mohli poznat podle černých triček s barevným logem Zlotu.

Stánky obsluhovala řada mladých lidí z Klubu mládeže Gróń v Bystřici a Folklorního souboru Bystrzyca.

Stánky nabízely grilované klobásy, hamburgery, lívance, hranolky, chléb se sádlem, sýry. Nechyběly ani chutné polévky a guláš. Nechyběly ani bramborové placky.

„Skvělé týmy ze všech stánků se na vás už těší. Doporučujeme vám navštívit všechny stánky, kde si můžete odpočinout, relaxovat a pochutnat si na dobrotách připravených speciálně pro vás. Čekají na vás stoly a posezení, abyste mohli strávit čas v pohodové atmosféře, vychutnat si jídlo a hudbu,“ vyzval hosty z pódia k návštěvě stánků moderátor celé akce Jakub Kaleta.

A my jsme se hostů zeptali, proč si Zlot nemohli nechat ujít.

Jan Kowalczyk

Fantastičtí lidé, skvělé jídlo a bar, jako vždy skvělé koncerty polských i zahraničních interpretů. Především jsem však chtěl vidět našeho skvělého moderátora Kubu Kaletu.

Marek Zachwieja

Přišel jsem hlavně na koncert skupiny Elektryczne Gitary, mám rád jejich hudbu a nemůžu se dočkat, až zahrají píseň „Długie włosy“.

Barbara Nemec

Na Zlotu vystupuji poprvé, a navíc na tak velkém pódiu. Přijela jsem sem nejen vystupovat se sborem Cressendo, ale také se setkat s přáteli a ochutnat výborné jídlo. Nejchutnější jsou placky se šlehačkou nebo se škvarkami.

Aneta Ranosz

Na Zlot mě přilákali hlavně kamarádi. Mám ráda atmosféru letních festivalů a hudbu, i když nejsem fanoušek heavy rocku nebo metalu. Přijela jsem hlavně kvůli skvělé atmosféře.

Beata a Marian Chobotovi z Orlové

Beata: Pocházím z tohoto regionu, takže pro mě byla účast na Zlotě téměř povinností.

Marian: Na Zlot jsme se těšili, protože se konal opět po třech letech . V mládí jsme se zúčastnili mnoha Zlotů.

Beata: Také byl Den dětí, takže jsme se rozhodli strávit tento den společně s naší dcerou.

Ohlasy účastníků a organizátorů

„Letošní Zlot byl pro mě v mnoha ohledech výjimečný. Po dlouhé pauze se akce znovu aktivovala v novém hávu a s novým organizačním týmem. Naživo vystoupila kapela Elektryczne Gitary, kterou jsem měl vždycky rád, jejich koncert jsem viděl poprvé. Kromě toho na pódiu vystoupila moje dcera se sborem společně s Kubou Sienkiewiczem. I když jsem se nemohl zúčastnit celé akce, myslím, že byla velmi úspěšná a rozhodně stojí za to ji podpořit a pokračovat v ní. Trochu mě mrzí malá účast, zvláště když vidím obrovské úsilí organizátorů. Doufám však, že je to neodradí, protože z toho, co vím, mají ambiciózní plány do budoucna. Děkuji za krásný zážitek a můj pětiletý syn po koncertě řekl, že si to rozhodně chce zopakovat,“ shrnul Maciej Szewczyk, předseda bystřického spolku Macierz Szkolna.

„Letošní Zlot považujeme za velmi úspěšný. Myslím, že atmosféra a zábava byly úžasné. Jsme rádi, že nám přálo počasí, protože to vždy hraje velkou roli. A z pohledu rodičů bych ráda dodala, že velmi velkým a příjemným překvapením bylo vystoupení našich dětí na Zlotu. Pro nás to byl samozřejmě vrchol programu. A nápad spojit školní sbor s kapelou Elektryczne Gitary byl super! Takže bychom jako Macierz Szkolna chtěli poděkovat celému MS PZKO za uspořádání této akce a zároveň jim děkujeme za tradiční možnost zúčastnit se Zlotu,“ prozradila Lucyna Bielan.

„Bylo to opravdu pěkné, jen škoda, že nepřišlo více lidí, kteří tu mohli načerpat síly. Hudba byla skvělá a lidé kolem nás byli opravdu vstřícní. Jídlo bylo výborné a v parku PZKO se vznášela pozitivní atmosféra. Byl to vydařený Zlot, kdo nepřišel, může litovat. Vystoupení kapely Elektryczne Gitary se sborem Crescendo byla absolutní pecka, pro mě to byl nejkrásnější okamžik Zlotu, když vidíte šťastné děti, jak v euforii tančí před pódiem. S dojetím jsem si uvědomila, že pro tyto mladé umělce to byl nezapomenutelný zážitek. Chtěl bych poděkovat celému organizačnímu štábu, všem dobrovolníkům a lidem, kteří jakkoli pomáhali. Chtěla bych také poděkovat všem, které neodradilo počasí a kteří nás přišli se svými rodinami a přáteli podpořit a navštívit jak dětskou zónu, tak hlavní scénu v parku PZKO,“ uzavřela Renata Polok.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.