PÍSEK / V sobotu se v Písku konaly oslavy 150. výročí polského školství v obci. Oslavy začaly v poledne otevřením jubilejní výstavy v hasičské zbrojnici. Odpoledne a večer se oslavy konaly v Łolszu pod Usypym.

Polské školství v Písku

Historie školství v Písku se začala psát na Bahenci. Právě zde v roce 1819 podle starých písemných dokumentů ve slezsko-polském nářečí vyučoval v soukromém domku učitel. Již v roce 1872 se obyvatelé Bahence, Bystrého (v Bukovci) a Horního a Dolního Bystrého (v Istebné) rozhodli postavit vlastní školu.

V centru Písku byla naopak první zděná škola, kde se vyučovalo polsky, postavena v roce 1874. Dnes již polská škola v Písku není, škola byla uzavřena v roce 2000. Polské děti z Písku chodí do škol v Bukovci nebo v Jablunkově.

Mateřská škola v Písku byla otevřena díky iniciativě Macierzy Szkolné v roce 1932 a nacházela se ve zděném domě č. p. 61, který vlastnila rodina Nogových. V únoru 1996 byla polská mateřská škola rozhodnutím Školského úřadu ve Frýdku-Místku podřízena českému vedení.

„I přes sloučení zůstalo v rámci mateřské školy zachováno oddělení s výukou v polském jazyce, které navštěvovalo 12 dětí. V letech 2001-2002, během stavebních prací v české školní budově, byla třída prvního stupně dočasně přemístěna do prostor bývalé polské mateřské školy. Nedostatek prostor vedl k uzavření polského oddělení mateřské školy a jeho začlenění do českého oddělení. Od 1. ledna 2003 je v důsledku reformy sloučená mateřská škola podřízena vedení české základní školy,“ uvádí se na výstavě, kterou připravil Marian Steffek z Dokumentačního centra Kongresu Poláků v ČR.

Slavnostní zahájení výstavy

V sobotu byly v Písku otevřeny hned tři výstavy připravené Marianem Steffkem. První vypráví o historii polské školy na Bahenci, druhá o polské škole v Písku a třetí o polské mateřské škole. Sál hasičské zbrojnice v Písku se v sobotu v poledne zaplnil hosty nejen z Písku, ale i z okolních obcí. Nechyběl konzul Stanisław Bogowski z Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě, předsedkyně HV PZKO Helena Legowicz, zástupci školských zařízení z okolních obcí. Krátkou modlitbu pronesl farář Pavel Taska.

Shromážděné přivítal předseda Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Písku Alojzy Wocławek, který krátce připomněl historii polské školy v Písku. Slavnost poctila svým vystoupením kapela Polana a pěvecký soubor Pastyreczki z Bukovce.

Vernisáž výstavy byla také příležitostí k setkání s bývalými učiteli školy a školky v Písku a žáky, kteří se zde kdysi učili.

Radovánky v Łolszu pod Usypym

Oslavy pokračovaly na Radovánkách v Łolszu pod Usypym. Zde byly pod stany postaveny dřevěné lavice se stoly, ve stáncích se podávalo chutné jídlo a pití a na pódiu vystupovaly soubory. Slavnost moderoval Jan Michalik.

Hned na začátku zazpíval mužský sbor Gorol pod taktovkou Katarzyny Kantor. Nechyběly ani projevy hostů. Dopis generální konzulky Izabelly Wołłejko-Chwastowiczové přečetl konzul Stanisław Bogowski.

Publikum nadchli nejmladší účinkující

Divákům se nejvíc líbili nejmenší účinkující – polské děti z místní mateřské školy a žáci základní školy v Bukovci. Všechny oblečené v gorolských krojích připomněly tance, písně a hry, které kdysi zněly v Písku. Atmosféru později dokreslili muzikanti z kapely Lipka.

Pro děti byly připraveny nejrůznější atrakce – nafukovací hrad, jízda na koni, malování na obličej a další.

Večer zahrála kapela Dr.Ong.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.