ČESKÝ TĚŠÍN / Ve středu 17. ledna se v kavárně Avion v Českém Těšíně uskutečnila přednáška Libora Martinka o životě a díle Gustava Morcinka. Součástí setkání byl minikoncert na violoncello v podání Jana Hanouska. Nechyběla ani prezentace díla karvinského rodáka, spisovatele, v podání Karola Suszky.

Libor Martinek je akademický pedagog, bohemista a překladatel, autor desítek knih, mimo jiné monografií o takových spisovatelích a básnících, jako jsou Pavel Kubisz a Wilhelm Przeczek. Jeho poslední kniha se týká života a díla Gustawa Morcinka.

Ve stručné přednášce autor pohovořil o životě a díle Gustawa Morcinka. Večer poctil svým vystoupením violoncellista Jan Hanousek, který zahrál skladby ve vlastní kompozici. Přednáška byla vedena v češtině. Ukázku z tvorby Gustava Morcinka v originále přednesl emeritní režisér a herec Těšínského divadla Karol Suszka.

Na místě bylo možné zakoupit monografii o Gustavu Morcinkovi, ale i další monografie o spisovatelích ze Zaolší. Stánek s knihami přednášejícího připravil Roman Wirth z Polského knihkupectví v Českém Těšíně.

Díky sbírce horníků začal své vzdělávání v Polském učitelském semináři v Bílé

Gustaw Morcinek se narodil 25. srpna 1891 v Karviné v Těšínském Slezsku v chudé rodině povozníka Josefa Morcinka. Byl nejmladší ze čtyř sourozenců. Když mu byl pouhý rok, zemřel mu otec a břemeno obživy rodiny padlo na matku. V šestnácti letech začal Gustav pracovat v dolech. Díky sbírce horníků mohl navštěvovat polský učitelský seminář v Bělé, který absolvoval v roce 1914. V letech 1919 až 1935 působil jako učitel ve Skoczowě.

Již v říjnu 1939 byl zatčen gestapem a vězněn ve věznicích v Cieszyně a Skrochowicích; poté byl vězněn v koncentračních táborech Sachsenhausen a Dachau. Důvodem jeho zatčení byla jeho předválečná protiněmecká činnost. Během pobytu v táborech mu bylo nabídnuto, aby výměnou za propuštění požádal o zařazení na seznam německých občanů, Morcinek to však odmítl. V listopadu 1946 se Morcinek vrátil do Polska a usadil se v Katovicích.

Trvalé místo v učebnicích literatury

Největší rozkvět jeho tvorby nastal ve dvacátých a třicátých letech 20. století, kdy vznikla některá z jeho nejpozoruhodnějších děl, například „Wyrąbany chodnik“, „Narodziny serca“, „Łysek z pokładu Idy“. Díky svým dílům s hornickou a slezskou tematikou našel uznání a stálé místo v učebnicích literatury. Morcinek ve svých dílech spojoval autenticitu pozorování s lyrikou a humorem. Kromě sociálních témat se v jeho díle objevovaly také romány pro děti a mládež, historické romány a pohádky. Morcinek za své dílo obdržel řadu ocenění a literárních cen a řada jeho knih byla přeložena do cizích jazyků a vydána v zahraničí.

Zemřel 20. prosince 1963 v Krakově na leukémii. Byl pohřben na městském hřbitově v Cieszyně.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego