VENDRYNĚ / Polská základní škola Wisławy Szymborské ve Vendryni uspořádala slavnostní oslavu 100. výročí narození své patronky Wisławy Szymborské. Představení připravené k této příležitosti v pátek před polednem zhlédly školy z Bystřice, Bukovce, Milíkova, Třince a Vendryně. Žáci vystoupili i v odpoledních hodinách.

První část programu byla věnována tvorbě Wislawy Szymborské. Její životní příběh vyprávěl herec Rudolf Moliński. Žáci si připravili básně a pěvecký sbor zazpíval mimo jiné píseň „Nic dwa razy się nie zdarza“. Diváci si také mohli prohlédnout výstavu věnovanou Wisławě Szymborské.

Ve druhé části následovalo představení „Kocour v botách“

Ve druhé části mohli diváci zhlédnout hudební představení „Kocour v botách“ na text Jana Brzechwy.

„Nápad na hru se zrodil již na jaře minulého školního roku, v červnu se ukázal pevný obrys a v září se začalo zkoušet. Děti se dozvěděly, jaké mají role, a začaly se učit texty. V posledních třech týdnech byly zkoušky každý den a velmi intenzivní,“ prozradila učitelka prvního stupně Janina Lakota.

„Když jsem ve škole dostala scénář, naučila jsem se text velmi rychle. Abych si byla stoprocentně jistá, že text znám, opakovala jsem si ho i doma. Do role jsem se vžila a těšila se na každé představení, i když jsem měla trochu trému. Na roli Kocoura v botách se mi nejvíce líbilo, že jsem byla často na jevišti,“ řekla Klárka Kramarczyková z 5. třídy.

Představení můžete zhlédnout ještě dnes, v sobotu 14. října v 16 hodin v Czytelni ve Vendryni.

Alicja Iwanuszek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego