MOSTY U JABLONKOVA / Před 80 lety, 23. října 1943, bylo v Mostech u Jablonkova popraveno deset mladých mužů. Obec Mosty na ně dodnes vzpomíná. U památníku obětem druhé světové války v Mostech u Jablunkova se ve čtvrtek sešli zástupci obce, Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě, Polského kulturně-osvětového svazu, polských skautů a dalších organizací a spolků, aby jim vzdali hold.

Slavnostní připomínka této tragické události se konala na místě popravy. Oběti z roku 1943 byli mladí muži ve věku dvaceti až třiceti let, kteří měli celý život před sebou. Byli popraveni jako varování, protože v té době se navzdory četným zatýkáním množily odbojové akce v Těšínském Slezsku.

Poprava měla zastrašit občany. Nacisté chtěli tímto způsobem odradit obyvatele Těšínského Slezska od aktivit zaměřených proti německému teroru.

Incident 18. září 1943 v hotelu Beskid

Popravě předcházel incident, který se odehrál 18. září 1943 v hotelu Beskid v Mostech u Jablunkova. Došlo zde k přestřelce mezi neznámou odbojovou jednotkou AK a příslušníky gestapa, kteří byli v hotelu ubytováni. Jeden z gestapáků byl zabit. Reakcí nacistů na tento incident byla veřejná poprava.

Exekuce

Odpoledne 26. října 1943 přivezlo odsouzené nákladní auto. Pět z nich, Poláků, bylo přivezeno z věznice v Mysłowicích. Byli odsouzeni za konspirační činnost. Dalších pět, židovského vyznání, bylo přivezeno z koncentračního tábora Osvětim. Byli oběšeni, protože byli Židé. Popravení pocházeli z Jablonkova, Poznaně, Lutyně, Dětmarovic, Proszowic, Sosnowce, Będzina a Sadowne.

Obyvatelé Mostů museli popravám přihlížet. Osvobozeni byli pouze ti, kteří doložili, že musí jít do práce na odpolední směnu.

Slavnostní připomínka

Skautský vedoucí Władysław Kristen vyjmenoval všechny osoby, které zahynuly v Mostech, a připomněl jejich činnost. Čtyři z nich byli skauti. Čestnou stráž u památníku drželi skauti z Polského skautského hnutí v České republice.

Obřadu se zúčastnil i příbuzný jedné z obětí

Mezi hosty, kteří přišli na vzpomínkový obřad, byl i Tomáš Weber, příbuzný Boleslava Wiechuly, který zahynul v Mostech u Jablunkova v roce 1943.

„Moje babička byla nejstarší sestrou doktora Bolesława Wiechuły. Ten byl zatčen při tzv. velké razii v červnu 1943 a s ním byla zatčena téměř celá naše rodina. Někteří byli zastřeleni, ostatní uvězněni. Byla to rodinná tragédie. Babičce se podařilo přežít a vrátit se z vazby. Zemřela v roce 1986 a my jsme o této tragédii vždycky mluvili při rodinných setkáních doma. Snažíme se, aby památka obětí nevymizela,“ řekl Tomasz Weber, který na obřad přijel z Vratislavi.

Vzpomínkový program

Žáci české základní školy v Mostech zazpívali českou státní hymnu a žáci polské základní školy v Jablunkově polskou státní hymnu. Přednesli také vzpomínkové básně. Repertoár vhodný pro tuto slavnost zahrála kapela „Nowina“. Zazpíval také Władyskaw Czepiec se svým vnukem Adamem Burianem.

Svíčky a kytice květin k pomníku položili zástupci obce v Mostech u Jablunkova, Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě, Polského kulturně-osvětového svazu, polských skautů a dalších organizací a spolků. Na závěr slavnosti zazněla píseň „Ojcowski dom“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego