V sobotu 23. září ráno přijely do Jastrzębie Góry tři autobusy se skupinou 108 osmáků z Bystřice, Českého Těšína, Hnojníku a Dolní Lutyně, aby zde strávili 12 dní na druhém turnuse dalšího ročníku Zelené školy u Baltského moře, kterou organizuje Kongres Poláků v ČR.

Přestože během noční cesty trochu pršelo, první den u Baltu začal za pěkného počasí, takže po ubytování a vydatné snídani se žáci mohli pozdravit s Baltem a příjemně si odpočinout na pláži.

Úchvatné muzeum druhé světové války

V neděli se první skupina vydala do Gdaňsku a na Westerplatte. Muzeum druhé světové války v Gdaňsku je místem, kde se nikdo nemůže nudit. Žáci i jejich vychovatelé byli velmi mile překvapeni moderní budovou muzea. Multimediální prezentace, množství zajímavých exponátů a repliky celých ulic a místností z druhé světové války ukázaly, že dějiny lze vyučovat zajímavým způsobem.

Po prohlídce historické části města Gdaňsk se mladí lidé ze Zaolší vydali na Westerplatte a prošli celou trasu bojů z 1. září 1939 až k památníku připomínajícímu hrdiny z Westerplatte. Po návratu do hotelu si všichni pochutnali na večeři.

Pondělí v dunách, na pláži a s motýly

V pondělí se žáci z Českého Těšína vydali do Słowińského národního parku, jehož velkou atrakcí jsou pohyblivé duny. Další žáci trávili čas na pláži a navštívili maják Rozewie a Motýlárium s fantastickou výstavou živých motýlů. Počasí je stále pěkné a nálada také, takže to vypadá na velmi zajímavý pobyt u Baltského moře.

Grzegorz Łuński

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.