JABLUNKOV / V sobotu 16. září se v Jablunkově v parku Antonína Szpyrce za radnicí konal tradiční Jabkový den. Slunečné počasí a zajímavý program přilákaly do Jablunkova davy návštěvníků.

Bohatý program

Akci zahájil taneční soubor Lomňánek. Účastníky k tanci pozvala Izabela Fojcik z partnerského města Gogolin. Vystoupil folklorní soubor Jagár. Stylovou hudební kulisu vytvořil Stanley’s Dixie Street Band. Velkým zpestřením programu bylo vystoupení skupiny Brouci Band – The Beatles Revival. Kapela používá originální nástroje a zvukovou aparaturu z éry The Beatles. Nechyběla ani diskotéka pod vedením DJ Roberta Kawulocka.

Ocenění Osobnost roku v sociální oblasti pro rok 2023

Jedním z vrcholů akce bylo předání ocenění Osobnost roku 2023 v sociální oblasti. Ocenění získali:

Bohdana Przepiorová – v sociální oblasti pracuje od roku 2005. V současné době pracuje jako sociální pracovnice v jablunkovském sanatoriu. Obětavě a svědomitě se stará o opuštěné lidi, vyřizuje veškeré formality od financí až po vyplňování žádostí.

Miroslav Kwaczek – je členem místní organizace Svazu tělesně postižených v Jablunkově již více než 20 let. Do svazu vstoupil jako důchodce po aktivní pracovní činnosti. Do roku 2021 zastával funkci místopředsedy svazu a stále je členem výboru. Navštěvuje chronicky nemocné a vozíčkáře.

Dále bylo uděleno ocenění „Jablunkovské jablko“ Stanislavu Wojtasovi za dlouholeté členství ve Sboru dobrovolných hasičů Jablunkov (SDH Jablunkov), kde působil také jako předseda sboru, zachraňoval lidi při požárech a povodních, vedl kroužek mladých hasičů a v současné době působí také jako kostelník v jablunkovském kostele.

Stánky

Svůj stánek měli členové místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově. „Kamieńskie Babki“, tj. dámy z Kruhu venkovských hospodyněk v Kameni Śląském, nabízely slezské koláče, chléb se sádlem a výborné gofry.

Letní počasí, bohatý program a chutné jídlo přilákaly do parku za radnicí mnoho návštěvníků, kteří si den užili plnými doušky. Pro děti byly připraveny dílničky.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.