SLEZSKÉ BESKYDY / Členové Polského turistického spolku „Beskid Śląski“ se zúčastnili nočního výšlapu. Z Třince vyrazili 18. srpna pod rouškou tmy. Do cíle v Polském domě v Bystřici dorazili následující den ráno.

PTTS „Beskid Śląski“ uspořádal noční výšlap za účelem nočního zdolání beskydských vrcholů. Jednalo se již o čtvrtý ročník. Letos trasa vedla z Třince přes vrchol Ostrého (709 m) a Prašivou (542 m) do Bystřice. Turisté vyrazili z Třince po 22. hodině a do cíle dorazili dlouho před východem slunce – ve 3.30 hodin.

Nočního pochodu se zúčastnilo čtrnáct osob. Do cíle dorazilo dvanáct členů „Beskid Śląski“, dva z nich opustili trasu dříve. Nejmladším účastníkem se stala dvanáctiletá turistka. Trasa měřila přesně 16,7 km a měla přes 600 metrů stoupání.

V cíli na ně čekala chutná snídaně

Na vrcholu Ostrého vrchu, nejvyšším bodě noční túry, zazněla spolková hymna „Szumi jawor“. Snědly se také buchty od jednoho z účastníků. Po více než pěti hodinách túry dorazili účastníci pochodu na brzkou snídani, kterou předem připravili Michal a Terka Kaletovi. V Polském domě Polského kulturně-osvětového svazu v Bystřici na ně čekaly koblihy, chutné tousty, čaj a džusy. Výšlap vedl Michal Kaleta.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego