JABŁONKÓW / Ho! Ho! Ho! Na Gorola wio! Před námi je 76. ročník festivalu Gorolski Święto. Tato folklorní akce se uskuteční ve dnech 4. až 6. srpna 2023, tradičně v Městském lese v Jablunkově. Víme, jaký program pro vás organizátoři připravili.

Mezinárodní folklorní setkání „Gorolski Święto“ je druhým nejstarším folklorním festivalem v České republice.

Kulturní program

První den festivalu, v pátek 4. srpna, vystoupí polský soubor písní a tanců „Ziemia Bydgoska“. Vystoupí také řecký soubor „Meraklides“ a folklorní soubory „Zaolzi“ a „Zaolzioczek“ představí jubilejní program s názvem „Pohádka o čertově mlýně na Girové“.

V sobotu 5. srpna se představí ještě více zahraničních souborů. Vystoupí soubory „Ansambli Amantia“ z Albánie, „Ananthdrishti Kerala Kathakli and Folk Dance“ z Indie a folklorní soubor „Technik“ ze Slovenska. Návštěvníci se mohou těšit také na Gorolský karneval. K tanci budou hrát skupiny „Ampli Fire“ a „Hrdza“ ze Slovenska.

A v neděli 6. srpna se v Městském lese představí maďarský soubor „Muzsla Folk Dance Ensemble“, soubor „Pelagić“ z Bosny a Hercegoviny a slovenský folklorní soubor „Liptov“.

Doprovodné akce

V pátek vás pořadatelé zvou do „Kavárny pod Pegasem“. Uskuteční se také etnografický seminář, který se bude konat v Domě PZKO v Jablunkově od 15:30. Seminář bude věnován Horní Oravě a oravským horalům.

Součástí sobotních doprovodných akcí bude také tradiční turistický pochod „O Kyrpce Macieja“. Připraveny budou pěší trasy, cyklotrasy, trasy pro seniory nebo rodiny s kočárky a svěřence sdružení „Nikdy nejsi sám“. Ve stejný den se uskuteční také běh „O hliněný džbánek mléka“ a v 15 hodin začne na hřišti v Bělé fotbalové utkání mezi Orly Zaolzia Górole a Dolany.

Během festivalu bude k dispozici asi 20 stánků místních skupin PZKO. Ve stylových dřevěných chatkách budou členové PZKO podávat speciality horalské kuchyně.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego