ČESKÝ TĚŠÍN / Deset studentů z druhého a třetího ročníku Obchodní akademie vyjelo začátkem června v rámci programu Erasmus+ do Vratislavi. Cílem cesty bylo získat zkušenosti na polském trhu práce.

Studenti polských tříd Obchodní akademie v Českém Těšíně strávili v Polsku téměř dva týdny – od neděle 4. června do pátku 16. června.

Studenti pracovali v hotelech, hostelech a neziskových organizacích

„Do Vratislavi odjelo deset studentů, jednalo se o žáky druhého a třetího ročníku. Cílem cesty bylo získat cenné zkušenosti na polském trhu práce. Žáci byli zaměstnáni v různých organizacích, ať už v hotelech, hostelech nebo v neziskových organizacích,“ uvedla učitelka účetnictví Danuta Gorná.

Žáci pracovali v hotelech, hostelech apod.

Své dovednosti si vyzkoušeli na různých pozicích v rámci administrativy a zákaznického servisu. V hotelech pracovali na recepci, komunikovali se zákazníky, řešili různé drobné problémy a kontrolovali přípravu pokojů pro další hosty. Měli také možnost pracovat s polskými účetními doklady. Naučili se, jaký je rozdíl mezi polskou a českou fakturou. Někteří také prováděli inventuru ve skladech a sestavovali inventární karty. Několik jich pracovalo v útulku pro ženy bez domova nebo v nadaci Ogrody Edukacyjne.

Studenti měli různou pracovní dobu podle toho, kde pracovali. Někteří si vyzkoušeli práci na odpolední směnu. V práci trávili zhruba osm hodin denně. Protože ve skupině byli i nezletilí studenti, jejich pracovní doba byla šest hodin.

Prohlídka památek a hra ve městě

Studenti měli samozřejmě také možnost prohlédnout si město trpaslíků. Večer se seznámili s Vratislaví, navštívili botanickou zahradu Vratislavské univerzity a prohlédli si Vratislavskou multimediální fontánu. Organizátoři pro ně také připravili městskou hru.

„Proběhlo také setkání s organizací, která se o nás po celou dobu starala. Vysvětlili nám, jak celý program funguje, a představili nám organizace, ve kterých studenti pracovali. Dostali jsme také informace o Vratislavi. Dozvěděli jsme se o zajímavých místech, která můžeme navštívit,“ dodala učitelka.

Polština na vysoké úrovni

Podle učitelky byli studenti s výletem velmi spokojeni, někteří dokonce chtěli zůstat další dva týdny. Program byl určen především žákům ze tříd s polským vyučovacím jazykem. Vzhledem k tomu, že se žáci s polským jazykem setkávají již od dětství, vedli si ve Vratislavi velmi dobře. Měli také možnost upevnit si polské odborné názvosloví.

„Sami organizátoři říkali, že je to první skupina z České republiky, se kterou mluví polsky. Vědí, že v Zaolší jsou školy s polským jazykem, ale přesto byli překvapeni. Někteří studenti v práci slyšeli, že jejich polština je na poměrně vysoké úrovni. Takže mohu říci, že s jazykem nebyly žádné problémy,“ vysvětlila Danuta Gorná.

Žáci obdrželi certifikáty

„Úkolem programu bylo, aby se žáci seznámili s prací v jiné zemi než v České republice. Určitě získali cenné informace a vyzkoušeli si práci v zahraničí. Na konci programu obdrželi certifikát – Europass, který se jim bude v budoucnu jistě hodit,“ uvedla učitelka Danuta Gorná.

Kromě cesty do Vratislavi se na Erasmus+ vypravilo i několik žáků z českých tříd. Ti se vydali do Estonska. Program byl určen pro žáky, kteří se učí rusky.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego