ČESKÝ TĚŠÍN / Rok Mikuláše Koperníka se bude slavit v roce 2023 u příležitosti 550. výročí jeho narození. Generální konzulát v České republice při této příležitosti představuje v Polském gymnáziu Juliusze Słowackého v Českém Těšíně výstavu věnovanou významnému astronomovi.

„Premiéra této výstavy se uskutečnila 23. února ve Varšavě. V různých jazykových mutacích ji obdržela i všechny konzuláty po celém světě. To, co vidíme v polském gymnáziu, uvidí také všichni zájemci na celém světě. Je to jeden z důležitých prvků veřejné diplomacie. Rok Mikuláše Koperníka, který slavíme, nejen přibližuje postavu polského astronoma, ale měl by být také podnětem k tomu, abychom představili současné polské vědce a úspěchy polské vědy.

Doufám, že nejen grafická úprava, ale i texty přispějí ke zvýšení povědomí polských středoškoláků, aby byli hrdí na to, že jsou Poláci, a hrdí na Mikuláše Koperníka,“ řekla generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Výstavu, kterou připravil Odbor pro spolupráci s Polonií a Poláky v zahraničí polského ministerstva zahraničních věcí ve spolupráci s Archivem Polské akademie věd ve Varšavě, je možné navštívit po dobu tří týdnů. Později bude vystavena v dalších základních školách v Zaolší.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego