TŘINEC / Muzeum města Třince a Třinecké železárny uspořádaly každoroční akci „Živý betlém“. Minulý pátek 16. prosince přišlo do muzea kolem dvou tisíc návštěvníků. V tento jediný den bylo možné zhlédnout vánoční představení loutkového divadla Koráb z Brna, pohladit si ovečky z živého betléma a ozdobit perníčky.

Dopoledne muzeum navštívily organizované skupiny – žáci ze škol v Třinci a okolí. Byly vyhlášeny výsledky soutěže pro děti na téma Vánoční betlém. Odpoledne přicházeli individuální návštěvníci – většinou rodiče s dětmi a prarodiče s vnoučaty.

Přestože počasí venkovním aktivitám příliš nepřálo – ten den hodně sněžilo a po západu slunce bylo ještě chladněji než přes den – opravdu stálo za to obléknout si další vrstvu oblečení a užít si atrakce připravené pracovníky třineckého muzea.

Živý betlém, žongléři a představení

V tento den bylo možné v ohradách vidět zvířata, jako jsou ovce, telata, lamy nebo dokonce velbloudi. Odpoledne děti zdobily perníčky. Každé dítě dostalo od klaunů zvířátko vyrobené z balónků. Vystoupil také žonglér a středověká tanečnice. Stejná skupina připravila také expozici zobrazující staroslovanský vánoční stůl. Byly zde stánky s výrobky z kostí nebo drátu. Večer vyvrcholil vánočním představením loutkového divadla Koráb, které přijelo speciálně na tuto akci z Brna.


Jsem ráda, že vše, co v muzeu dáváme lidem, se nám vrací

O krátký rozhovor jsme požádali ředitelku Muzea města Třince a Třineckých železáren Evu Zamarskou.

Vím, že nebylo snadné dnešní akci zorganizovat? Sníh poněkud překazil vaše plány….

Ano. Kvůli velkému množství sněhu v noci před akcí se nám zhroutily stany. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom škody napravili. Podařilo se nám odklidit všechen sníh a postavit stany tak, že si nikdo ničeho nevšiml. Všichni jsme velmi unavení, ale také šťastní. Bylo to pro nás dost emočně náročné.

A navíc včera uplynulo třicet let od doby, kdy jste nastoupila do Muzea města Třince a Třineckých železáren.

Ano, včera to bylo třicet let, co jsem zde začala pracovat. Moje děti byly tehdy malé. Dnes už jsou všichni čtyři dospělí. Muzeum není o kariéře, ale o povolání. Jsem ráda, že vše, co dáváme lidem v muzeu, se nám vrací.

Kolik návštěvníků se dnes přišlo podívat na živý betlém?

Jen dopoledne přišlo osm set dětí ze škol. Celkem se zde sešlo asi dva tisíce návštěvníků. A to je nádhera! Jsem ráda, že se nám to podařilo i přes nepřízeň osudu. Divadlo Koráb, které vyjelo z Brna ve čtyři hodiny ráno, k nám dorazilo až po pěti hodinách, protože podmínky na silnici byly velmi špatné. Všechny skupiny, které dnes pro děti zajišťovaly atrakce, dorazily. Jsou to úžasní lidé – herci, žongléři, klauni. I když měli problém se na místo dostat, řekli nám, ať si neděláme starosti, že dorazí a všechno proběhne. Díky nim se to podařilo. Děti byly šťastné. A pro nás, pracovníky muzea, je nejlepší odměnou vidět radost v dětských očích.

Jaké plány má muzeum na příští rok?

Připravujeme několik výstav, včetně přírodovědných, protože spolupracujeme se školami a víme, že právě tyto typy výstav budou navštěvovány – učitelé je využívají ve výuce. Budou tu odborné výstavy, technické výstavy, ale také prostor pro hraní. Plánujeme také každoroční módní přehlídku, „Léto s muzeem“ a samozřejmě „Živý betlém“.

Novinky můžete sledovat na webových stránkách muzea.

Do konce ledna si můžete prohlédnout výstavu „Fenomén Gorolski Święta“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego