BYSTŘICE / V bystřickém kině již několik týdnů probíhá „Babí filmové léto“. Kromě zajímavých filmů proběhla také setkání s režiséry a herci, jednoho z nich se zúčastnil Przemysław Branny, herec ze Zaolší.

Minulý týden mohli návštěvníci zhlédnout historické drama Kazimierze Kutze „Smrt jako krajíc chleba“, které zachycuje tragické události, k nimž došlo v katovickém dole Wujek po zavedení stanného práva v roce 1981. V té době bylo při pacifikaci stávky policejními a armádními silami zabito 9 horníků a 23 jich bylo zraněno.

V celovečerním filmu se objevují známé tváře jako Janusz Gajos, Jerzy Trela a Andrzej Grabowski a také Przemysław Branny, který pochází ze Zaolší. A byl to právě on, kdo po projekci v bystřickém kině odpovídal na dotazy hostů a prozradil zajímavosti o filmu.

Przemysław Branny prozradil několik zajímavostí o filmu „Smrt jako kus chleba“

„Film vznikl z příspěvků lidí, v té době neexistoval žádný sponzoring ani financování. Film byl náročný na zdroje kvůli množství skupinových scén a teplotám, protože se natáčel v zimě. Dokonce i scény s vodními děly se natáčely při teplotě -15 stupňů, bylo to velmi náročné,“ řekl Przemyslaw Branny.

Dodal, že ve filmu hráli horníci, kteří se účastnili stávky v dole Wujek. „Film byl natočen 11 let po událostech pacifikace, přesně na stejných místech, kde se odehrály. Mnozí z horníků, kteří v tomto filmu vystupují, se těchto událostí v roce 1981 zúčastnili,“ vysvětlil.

Popsal, že když se odehrávaly nezaznamenané bojové scény, stávalo se, že někdo někoho nechtěně udeřil. „Docházelo k takovým situacím, kdy se v lidech probouzely vzpomínky a někdy bylo těžké dav ovládat. Režisér filmu Kazimierz Kutz tehdy zdůraznil: „Poslouchejte, tohle je film, opravdu si neubližujte“. A vojáci a policisté, kteří ve filmu hráli, zase začínali natáčecí den tím, že přišli v uniformě a řekli ostatním: „Chlapi, já jsem herec, nejsem policista,“ vysvětlil Przemyslaw Branny.

Film byl natočen na film

Herec zdůraznil, že se tehdy ještě natáčelo na klasický film. „Bylo to samozřejmě mnohem dražší a nemohli jste tehdy natáčet podruhé, protože to bylo obtížné s tolika lidmi. Nyní natáčíte úplně jinou technikou, jednu scénu můžete opakovat padesátkrát, než bude dokonalá. Tehdy filmové pásky stály peníze a bylo to obtížné,“ vzpomíná Przemyslaw Branny.

Další film ve čtvrtek 20. října

Další projekce, již po říjnové kumulaci akcí, ale stále v rámci „BLF“, jsou naplánovány každý druhý čtvrtek v 18 hodin až do 8. prosince, kdy se na velkém plátně v Bystřici objeví Kutzovy „Korálky jednoho růžence“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.