Stávka horníků

Horníci na dole Gabriela v Karviné vstoupili 11. listopadu 1905 do stávky. Do práce přišlo jen devět horníků, zatímco tisícovka havířů stávkovala. O dva dny později jejich protest skončil. Těžba na této šachtě definitivně skončila v roce 2004. Jámy byly zasypány, některé povrchové objekty, včetně dvou pětatřicetimetrových těžních věží však zůstaly zachovány.

Neštěstí na hřbitově

Manželka rolníka Czakoje ve Svibici chtěla v den památky zesnulých v roce 1906 pověsit věnec na kříž na hrobě svého prvního muže. Když se jednou rukou chytla kříže, zřítil se na ní. Žena utrpěla vážná zranění, protože kříž vážil přes tři sta kilo.

Vichřice na Těšínsku

Vichřice, která se přehnala 18. listopadu 1906 večer nad Těšínskem, zanechala za sebou velké škody. Ničila zejména střechy budov a vyvracela stromy v lesích.

Smutný konec šéfa zlodějské bandy

Zlodějská banda řádila v roce 1916 v Karviné. Zaměřovala se hlavně na obchody a hospody. Jejími členy byli převážně mladíci kolem dvaceti let, v čele stál pak starší horník Zyder. V listopadu 1916 však spadla klec. Většinu mladých zločinců se podařilo dopadnout, zatčen byl také jejich vůdce. Když byl dočasně propuštěn, pověsil se klice od okna svého bytu.   

Sebevražda mladistvého

Teprve šestnáctiletý syn malíře pokojů v Bohumíně se v listopadu 1917 oběsil. K zoufalému činu se odhodlal po předchozí hádce s matkou.

Zabavení zvonu

Poslední zvon z věže evangelického Ježíšova kostela v Těšíně byl sundán 15. listopadu 1917 v 10 hodin. Jednalo se o kontribuci pro válečné účely.

Krádež prasete

O prase přišel v noci z 31. října na 1. listopadu 1918 pan Jiří Unucka z Konské. Ukradli mu ho totiž neznámí zloději.

Přišla o brambory

Víc jak tři metráky brambor ukradli v listopadu 1918 ze sklepa hospodyně Anny Brzezinové v Konské neznámí zloději. Dovnitř se dostali přes sklepní okénko.

Dostali zálusk na rozinky

Policisté v Bohumíně zatkli v listopadu 1918 horníky Jana Palacka, Karla Stefana a Františka Zajasa, kteří ukradli z železničních vagonů na bohumínském nádraží sto kilo rozinek a šest balíků s látkami na oděvy. Část ukradených věcí rozdali v jednom veřejném domě v Přívoze (nyní součást Ostravy), zbytek rozprodali různým osobám.

Zloději hus

Do chléva s husami pana Jana Gabzdyla v obci Brzezówka u Těšína se v listopadu 1918 vloupali neznámí pobertové. S sebou si jich odnesli jedenáct, čímž způsobili škodu za 880 korun.

Přepadení v Žukově

Přímo do domku hospodáře Jana Malisze v Dolním Žukově vtrhli jednoho listopadového večera roku 1918 dva lupiči. S namířenými revolvery přinutili majitele a jeho manželku, aby otevřeli všechny skříně a šuplíky, ze kterých pak vzali veškerou hotovost a utekli.

(gam)

Piastovská věž a lovecký zámeček v Těšíně v letech 1870-1875 na fotografii známého těšínského fotografa Richarda Jastrzembského

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.