HAVÍŘOV / Nový moderní dopravní terminál v Havířově je už v provozu. Vyrostl za pouhý rok před vlakovým nádražím, navzdory epidemie koronaviru. Jeho výstavba si vyžádala přes 117 milionů korun. 

Za účasti hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka a vedení města Havířova bylo v pátek 5. února slavnostně uvedeno do provozu zrekonstruované havířovské přednádraží. Skončila tak jedna etapa z celkové rekonstrukce železniční stanice v Havířově. Nevzhledné a zanedbané prostranství před nádražím se proměnilo v moderní přestupní terminál spojující železniční, autobusovou, osobní a cyklistickou dopravu.

Cestující mohou využívat 134 nových parkovacích míst, uzamykatelná parkoviště pro kola, cyklostezku, opravené chodníky, nové přechody pro chodce, kryté zastávky a příchozí koridory. Nechybí ani nová městská zeleň. Na stavbu byla schválena dotace ve výši až 90 procent výdajů. Celkové náklady činily něco přes 117 milionů korun, o realizaci se postarala firma OHL ŽS, a.s. 

„Přesto, že byla stavba realizována v nepříjemném období pandemie covid-19, podařilo se díky úsilí celého realizačního týmu, vše dokončit dle původního harmonogramu a stavbu úspěšně předat cestující veřejnosti k užívání,“ uvedl projektový manažer stavby Miroslav Janíček.

Modernizace zanedbaného prostranství byla zahájena 5. února loni. Stavení práce provádí firma OHL ŽS a.s. Brno, která vyšla vítězně z výběrového řízení.

V plánu je bowling i hřiště na badminton a basketbal

Další fází projektu je rekonstrukce výpravní budovy, která si zachová svůj vzhled v bruselském stylu. Již nyní je dokončena oprava střešního pláště včetně provedení nových skladeb tepelné izolace. Před dokončením je komplexní výměna prosklené fasády. V budoucnu se vnitřní prostory výpravní budovy promění na sportovně-společenské centrum, které v Havířově dosud chybělo. V plánu je také realizace několika bowlingových drah, lezecké stěny nebo hřišť na badminton a basketbal.  

Nádražní budova v Havířově byla postavena v letech 1964 až 1969 v takzvaném bruselském stylu podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Na návrhu se podílel také sochař Václav Uruba. Západní stěnu vstupní haly pokrývá barevná skleněná mozaika na ploše 65 metrů čtverečních od sklářského výtvarníka a malíře Vladimíra Kopeckého. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego