TŘINEC / Poznat blíže některé skutečné nebo mytologické ptáky je možno v Muzeu Třineckých železáren a města Třince, kde právě probíhá výstava Atlas ptáků neobyčejných.  

Expozice vznikla ve spolupráci s Ornitologickou stanicí Muzea Komenského v Přerově. Seznamuje s vývojem vztahu člověka ke zvířatům od prvobytně pospolné společnosti do současnosti. Všímá si také některých vyhynulých druhů ptáků, z kterých se zachovaly fosilie. 

Další druhy opeřenců se nedožily současnosti kvůli nevhodné lidské činnosti, jako vytváření změn v jejich přirozeném prostředí, zavlečení nepůvodních druhů či záměrné vybíjení.

Nejvíce prostoru je věnováno popisu jednotlivých druhů ptáků, ať už skutečných nebo vymyšlených, které ovlivnily lidskou fantazii v mýtech a pověrách. A které pak posloužily jako předlohy pro souhvězdí, znaky na erby, božstva či staly se symboly různých lidských vlastností a podobně. 

Výstava se snaží kopírovat středověké atlasy (bestiáře). Jednotlivé panely s druhy ptáků jsou doplněny vycpaninami, obří nohou dravého ptáka, indiánským totemem, obřím vejcem nebo modely pravděpodobné podoby vyhynulého dronte mauricijského. Tento opeřenec známý také jako blboun nejapný anebo dodo žil do 17. století jako endemit na ostrově Mauricius v Indickém oceánu.

Výstava měla původně trvat do 9. dubna, pak ale vypukla pandemie koronaviru a muzeum muselo být uzavřeno pro veřejnost. Znovu otevřeno je od 19. května. Z tohoto důvodu je možno navštívit tuto expozici až do konce července, stejně jako další dvě výstavy Werkfušky a Mykokosmos.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.