CIESZYN / Vrátí se do Cieszyna opět tramvaje, které se nesmazatelně vepsaly do jeho historie? Bohužel ne, avšak projekt „Po stopách těšínské tramvaje”, který chce realizovat město ve spolupráci s Českým Těšínem, pomůže alespoň navodit atmosféru tohoto období. 

Tramvaje nad Olzou jezdily v letech 1911 – 1921. Tramvajová linka v tehdy jednotném Těšíně měřila pouhých 1793 metrů a měla 11 zastávek. Byla to nejkratší trať v celém Rakousko-Uhersku. Zabezpečovala spojení s vlakovým nádražím v levobřežní části města s centrem na pravém břehu. Těšínský vozový park tvořily čtyři vozy. Na trati se pohybovaly tři, čtvrtý sloužil jako náhradní.

Głęboka se promění na pěší zónu

Práce na projektu začnou již v lednu příštího roku. Tehdy dojde k postupné proměně Głęboké (Hluboké) ulice na pěší zónu. Hlavní tepna Cieszyna obdrží nový povrch s prvky drobné architektury a zeleně, zmizí architektonické bariéry. Zároveň dojde k jejímu uzavření pro provoz motorových vozidel, což umožní navázat na populární pěší zóny v jiných městech, které se staly atraktivními centry obchodu, služeb a zábavy.

Projekt zahrnuje také zachycení průběhu původní tramvajové tratě na Głęboké pomocí kolejnice umístěné v povrchu chodníků. V místech, kde ještě před sto lety byly tramvajové zastávky, se budou nacházet stanoviště s možností zakoupení tématických suvenýrů. Na přestavbu Głęboké ulice je určeno 6 milionů zlotých.

Replika tramvaje

Svůj vzhled změní také Zamkowa (Zámecká) ulice, na které se bude nacházet přeshraniční informační centrum. Budova, která kdysi sloužila k celnímu odbavování, bude přestavěna. Její střecha se promění ve vyhlídkovou terasu, na kterou bude možno vejít přímo ze Zámecké ulice. 

V sousedství budovy bude umístěna replika tramvaje. Místostarosta Cieszyna Przemysław Major uvedl, že některé návrhy počítaly s jejím umístěním na hlavním náměstí (Rynku), avšak restaurátor s tím nesouhlasil. Práce na Zamkowé ulici si vyžádají náklady ve výši 2,2 milionů zlotých, přestavění bývalé celní budovy 7,8 milionů zlotých. 

Změny se dotknou také Rynku, který získá nový, ucelenější vzhled s jednotným zastřešením restauračních předzahrádek, vkusnými lavičkami, prvky zeleně a osvětlením kašny. Pro motorová vozidla kromě zásobování bude platit zákaz vjezdu.

Modernizace Rynku bude stát 6,7 milionů zlotých. Práce potrvají do konce roku 2021. Celý projekt má být hotov v červnu 2022. Celkové náklady pak dosáhnou 24,2 milionů zlotých.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.