TŘINEC / Unikátní Třinecký betlém je již kompletní a vystaven v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Autorkou je řezbářka Jarmila Haldová z obce Sedloňov v Orlických horách, pracovala na něm víc jak osm let.

Jako předloha ji posloužily dobové fotografie. Dílo tak uzavírá oslavy 180. výročí hutě, založené těšínským knížetem Karlem Ludvíkem. Betlém je jakousi sondou do historie Třince neodmyslitelně spjatou se vznikem železáren v roce 1839. Zároveň vyjadřuje specifické propojení průmyslového závodu a města.

Postavičky na pozadí umně zhotovených dobových kulis zavedou návštěvníky do tehdejšího prostředí budoucího města hutníků. Řezbářka Haldová zachytila nejen hutníky u vysoké pece nebo spěchající do práce, obyčejné lidí žijící v dělnické kolonii Olza či tanečníky v krojích.  

Zobrazila také návštěvu prvního československého prezidenta Masaryka 6. července 1930, která zřejmě napomohla k povýšení Třince na město, staré tržiště na dnešním náměstí Míru a další výjevy. Nechybí ani budova nádraží a oba kostely, katolický a evangelický. Vše zaujme svou autenticitou a pečlivou propracovaností výrobních agregátů a historických budov. 

Chybí pouze Oceláři

Návštěvníci můžou během výstavy napsat, co by si ještě přáli v betlému vidět. Mezi prvními žádostmi se objevila prosba zahrnout do něj třinecké hokejisty.

Jarmila Haldová se narodila v roce 1951 v Praze, avšak od roku 1975 i se svou rodinou žije v Sedloňově, malebné vesnici v srdci Orlických hor. V budově bývalé školy má svou výtvarnou síň.  K vidění jsou tam její dřevořezby, loutky, betlémy a ilustrace. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego