ŘEŠOV / Právě dnes se koná slavnostní zahájení 18. Světového festivalu polonijních folklorních souborů Řešov 2019 (XVIII Światowy Festiwal Polonijnych Zespołów Folklorystycznych Rzeszów 2019). Ulicemi města projde průvod, ve kterém se představí kapely a folklorní soubory, večer je pak na programu uvítací koncert.  

Do Řešova na festival přijely také tři naše soubory, které reprezentují Polský kulturně-osvětový svaz v České republice – Regionální soubor Błędowice Místní skupiny PZKO v Havířově-Bludovicích, Soubor písní a tanců Suszanie z Místní skupiny PZKO Horní Suchá a Soubor písní a tanců Olza, který je reprezentativním souborem Hlavního výboru PZKO, a jeho tanečníci jsou členy Místní skupiny Český Těšín-Olza. Festivalu se celkem účastní 34 souborů z celého světa. 

Soubory se představí v sobotu a v neděli 20.-21. července v Řešově na náměstí, a také v okolních městech a obcích. Olza bude tančit například také v Pruchniku, Suszanie v Błażowej, a Błędowice v Żołyni a Niebylci. 

V pondělí 22. července je na programu koncert Folklor národů na světě (Folklor Narodów Świata), ve středu 24. července pak Galavečer pojmenovaný Dokud žijeme ( „Póki my vjemy). V úterý 23. července, v rámci Jubilejního dne, se bude konat sympozium, jehož tématem bude folklor a přínos polonijních řešovských festivalů v kulturní výchově polských děti a mládeže, které žijí mimo hranice Polska. Večer se pak bude konat Jubilejní ples.

Festival se vždy konal každé tři roky, letos výjimečně po dvou letech, protože právě tento rok je tomu 50 let kdy se tento festival konal poprvé (v roce 1969). Soubor Olza se prvního festivalu také zúčastnil a přivezl si z něj hlavní cenu, nové kroje a členka souboru Ewa Molin pak titul Vicemiss Polonia. Letos je Olza na festivalu popatnácté.

Doposud se sedmnáctí ročníku festivalu v Řešově zúčastnilo alespoň jednou skoro 200 souborů z 23 zemí ze 4 světadílů. Dohromady to bylo 600 souborů, což je zhruba 18 tisíc osob.  

CR

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.