ČESKÝ TĚŠÍN / Nejtěžšími předměty na prvním stupni pro žáky těšínské polské základní školy byly český jazyk a angličtina. Na druhém stupni to už byla matematika a chemie, po nich na seznamu předmětů s nejhorším průměrem byla čeština. V pátek 29. června se v kině Central konalo slavnostní zakončení školního roku polské školy v Českém Těšíně. 

Školní rok v největší polské základní škole v České republice skončil pro 392 žáky: 188 chlapců a  204 děvčat. Na prvním stupni bylo v loňském školním roce 12 tříd, ve kterých se učilo 222 žáků, na druhém stupni 170 žáků v 8 třídách.

Z toho 259 žáků skončilo školní rok s vyznamenáním. Ředitel školy předal 21 pochval ředitele. Průměr všech tříd na prvním stupni byl 1,23, a na druhém stupni 1,53. Bohužel se objevily i dutky a jedna nedostatečná známka. „Ale doufám, že to v příštím školním roce opravíte,“ uvedl optimisticky ředitel školy Marek Grycz.

Kromě všeobecných statistik na jevišti byly předány  i individuální ceny. Tři nejlepší žáci z každé třídy získali diplomy a poukázky na nákup knížek v polském knihkupectví Wirtha. Ocenění byli také nejlepší sportovci roku, hudebníci a také malíři. Umělecké a sportovní úspěchy jsou totiž stejně tak oceňovány, jako školní výsledky.

Nechyběl samozřejmě kulturní program, který připravili žáci první třídy. V představení „Byl jednou jeden život“ s humorem popsali dětství od narození až po důležitou chvíli, kterou jsou první minuty ve školní lavici.

Publikum, které se skládalo ze spolužáků, učitelů a rodičů, se smíchem obdivovalo herecké schopnosti prvňáčků. A Mariola Szymaniková, která ve škole vede divadelní soubory, už si vybírala budoucí herce. Nostalgicky se také se školou rozloučili deváťáci. Mnoho z nich se rozhodlo stát  členy Polského kulturně-osvětového svazu v České republice. Členské průkazy jim předala předsedkyně PZKO Helena Legowicz.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.