1. Putovní filmový festival Watch docs

Kdy: od čtvrtka 19. září do soboty 21. září
Kde: Cieszyn

V Cieszyně proběhne mezinárodní filmový festival Watch docs, věnovaný lidským právům. Během 3 dní budou mít diváci možnost zhlédnout filmy z celého světa, v nichž se angažovanost lidskými právy spojuje s filmovým uměním. Zve Świetlica Krytyki Politycznej.

2. Multimediální prezentace Historia Zbrodni Katyńskiej

Kdy: pátek 20. září, 10.00
Kde: Český Těšín

Sdružení Rodzina Katyńska v ČR zve nejen své členy s rodiny ale i všechny které zajímá toto téma, na multimediální prezentaci Historie katyňského masakru. Prezentace proběhne v malém sálu KASS Střelnice.

3. Netopýří noc

Kdy: pátek 20. září , 17.30-20.00
Kde: Chotěbuz

Archeopark Chotěbuz-Podobora připravil ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů ČESON zajímavosti o netopýrech, ukázky dermoplastických preparátů a netopýřích budek, nebudou chybět kreativní aktivity pro děti, ukážeme vám práci s ultrazvukovým detektorem a pokud budou příznivé podmínky, vyrazíme za netopýry do terénu.

4. Ozvěny CIELAF

Kdy: pátek 20. září.  17.05
Kde: Bystřice

Kino Bystřice zve na promítání dvou filmů, které se promítaly v rámci CIELAF (Těrlické filmové léto). V 17.05. bude možné shlédnout film Jagna, ve 20.00 – Kos.

5 .Den Oszeldy

Kdy: sobota 21. září, 15.30
Kde: Nebory

Místní skupina PZKO Třinec-Nebory zvé na tradiční akci do Domu PZKO. Na programu budou: vystoupení dětí z polské školy a školky v Neborech, vystoupení talentované mládeže a Klubu mladých MS PZKO, soubory z regionu, atrakce pro děti, tombola, koncert skupiny Elán Revival. V nabídce bude domácí kuchyně.

6. Porta aperta

Kdy: sobota 21. září
Kde: Hrčava, Mostu u Jablunkova, Jablunkov

Asociace regionálních značek pořádá celostátní den otevřených dílen, farem a výroben, ve kterých se vyrábí produkty oceněné některou z regionálních značek kvality. Bude možné navštívit jednotlivé dílny, setkat se s tvůrci, vlastnoručně si vyzkoušet výrobu apod. V   Mikroregionu Gorolsko Swoboda můžete navštívit: Sýrárnu Hrčavský grunt na Trojmezí, Výrobu stružoků/slamníků v Mostech u Jablunkova, Pražírničku u Chalupky v Hrčavě. V obci Čierne můžete navštívit jarmark Górolských výrobců.  Podrobné informace: www.porta-aperta.cz.

7. Třanovické dožínky

Kdy: sobota 21 září, 13.00
Kde: Třanovice

Tradiční dožínky pořádají obec Třanovice a Místní skupina PZKO. Dožínkový průvod se vydá od Kapplova dvoru ve 13.00 hod., ve 14.00 proběhne předání věnce a chleba, žehnání plodů. Vystoupí Dziecka z Trzanowic a ZT Trzanowice, Zaolzi a cimbálová muzika Lagan. Na programu bude i soutěž talentů, soutěž o nejlepší domácí chleba, tombola, atrakce pro děti.

8. Výstava ovoce, zeleniny a květin

Kdy: sobota 21. září, neděle 22. září
Kde: Nebory

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Nebory pořádá výstavu ovoce, zeleniny a květin. Výstavu můžete navštívit v sobotu a neděli v prostorách ve středisku zahrádkářů v Neborech. Pořadatelé zajistí domácí kuchyni a tombolu.

9. Karvinské varhany

Kdy: neděle 22. září, 16.00
Kde: Karviná

Během dalšího koncertu v rámci Festivalu varhanní hudby v Kostele povýšení sv. kříže vystoupí Marta Wierzgoń a Janáčkův komorní orchestr.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego