1. Svátek tří bratří

Kdy: od pátku 14. června do neděle 16. června
Kde: Cieszyn, Český Těšín

Můžete se těšit na bohatý program: koncerty, atrakce pro děti a mnoho doprovodných akci. Akci odstartuje páteční slavnostní průvod a společné setkání představitelů měst Českého Těšína a Cieszyna na mostě Družby. Vystoupí hvězdy české a polské hudební scény, v neděli pak regionální soubory, např. Slezanek a Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej.

2. Prolínání kultur

Kdy: sobota 15. června, 13.00-19.00
Kde: Karviná

V rámci Festivalu národnostních menšin Prolínání kultur na Masarykově náměstí bude
probíhat vystoupení tanečních a hudebních souborů zastupujících různé národnostní menšiny. Festival bude doplněn prodejem typických národních gastronomických specialit. Program od 13 hodin, slavnostní zahájení ve 14.

3. Římský den

Kdy: sobota 15 června, 9.00-17.00
Kde: Chotěbuz

Vydejte se po stopách římských legií a seznamte se s jejich vojenskými taktikami, výstrojí i každodenním životem. Hradiště se stane táborem římských vojsk. V programu budou mj: ukázka římských formací, bojové ukázky a výcvik dětí, bitva o hradiště a další. Po celý den možnost prohlédnout si římský tábor. Vzdělávací hra pro děti o drobné ceny.

4. Ostravská muzejní noc

Kdy: sobota 15. června
Kde: Ostrava

Až do pozdních nočních hodin můžete nahlédnout do ostravských muzeí, galerií, technických památek, klubů, uměleckých škol, rádia, televizi a radnic. Vstupné neplatí a autobusy muzejních linek můžete k přepravě využít zdarma. Tématem letošního ročníku je 100 let Velké Ostravy. Celý program na stránkách: www.ostravskamuzejninoc.cz.

5. Vlakem po hornických uhelných vlečkách do ZOO

Kdy: každou sobotu a neděli od 15.06. do 22.09.
Kde: Ostrava

Slezský železniční spolek zve na výlet vlakem pohornickou krajinou do Zoo Ostrava. Vlaky pojedou o všech sobotách a nedělích od 15.06. do 22.09. Odjezd vlaku z Cieszyna v 10.03, z Českého Těšína v 10.20, zpáteční vlak v 16.35.

6. Trojok Śląski

Kdy: neděle 16. června, 9.30 -16.00
Kde: Stonava, Horní Suchá, Český Těšín

Na XXXI. Święto Śląskiej Pieśni Chóralnej zve PZKO. Program zahájí ve Stonavě průvod pěveckých sborů od Domu PZKO v 9.30 a mše svatá v místním kostele. Následovat bude koncert sborů v Domě PZKO. V 15.00 proběhnou současně na dvou místech koncerty sakrálních písní: v kostele sv. Josefa v Horní Suché a v Kostele nejsvětějšího srdce Ježíšova v Českém Těšíně.

7. Ekumenická bohoslužba a benefiční koncert

Kdy: neděle 16. července, 9.00
Kde: Český Těšín

V evangelickém kostele Na Nivách vystoupí Pavel Helan & Sonjašnyk. Výtěžek bude použit na nákup lékárniček a potravin pro vojáky i civilní obyvatele Ukrajiny.

8. Svatováclavský hudební festival – Jazzové Trio Kahoma

Kdy: neděle 16. června, 18.00
Kde: Ostrava

Kahoma Trio představuje materiál z jejich posledního alba: „In The Woods“. Jazzové a swingové hudební trio výstoupí v neděli v rámci Svatováclavského hudebnhoí festivalu na Zámku Frýdek-Místek.

9. Country odpoledne

Kdy: neděle 16. června, 17.00
Kde: Jablunkov

Jablunkovské infocentrum JACKi zve na country odpoledne: posezení u ohně s kapelou Drnkálisti. Akce se bude konat ve venkovním areálu budovy JACKi „pod kaštanem“. Špekáčky, chleba a další dobroty na oheň s sebou.


10. Salon poezji im. Jerzego Kronholda

Kdy: neděle 16. června, 16.00
Kde: Cieszyn

Literární salon poezie proběhne v Divadle A. Mickiewicze w Cieszyně. Básně Agnieszky Osiecké bude recitovat herečka Polského divadla v Bílsku-Bílé, Wiktoria Węgrzyn, v doprovodu hudebníků Krzysztofa Maciejowského (housle) a Jan Stachury (kytara).

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.