KARVINÁ-FRYŠTÁT / Knihovna ve Fryštátě, která je pobočkou Regionální knihovny Karviná, prošla nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. O tom, co se v knihovně změnilo, si povídáme s Marcelou Wierzgoń, vedoucí Oddělení polské literatury a Oddělení pro mládež a dospělé.

Budova Regionální knihovny Karviná-Fryštát byla nedávno otevřena po rekonstrukci. Co se tedy změnilo?

V budově, v níž sídlí pobočka knihovny ve Fryštátě, se toho změnilo hodně. Díky rekonstrukci dostala pobočka novou fasádu. Hudební a výtvarné oddělení, které se nachází v přízemí, bylo navíc přeměněno na oddělení pro mládež a dospělé. Uživatelé knihovny mohou využívat bezbariérovou toaletu a zařízení, které umožňuje osobám s postižením přesun do prvního patra do pobočky polské literatury.

Knihovna je místem otevřeným pro čtenáře. Naším důležitým cílem je přilákat do knihovny mladé lidi, kteří, přiznejme si, čtou nejméně. Proto se naši kolegové z oddělení pro mládež a dospělé snaží přimět mladé lidi, aby knihovnu navštěvovali a trávili zde svůj volný čas. Obě oddělení úzce spolupracují.

Jak se daří mladé lidi přimět k návštěvě knihovny?

Standardně jsou připraveny knihovnické a tematické lekce. Mladé lidi však dnes nejvíce oslovují moderní technologie, jako je virtuální realita, herní konzole, 3D tiskárny, kvízy, setkání, práce s mobilními telefony a informacemi. Pro každého návštěvníka je také důležitá atmosféra v knihovně, prostředí…..

A došlo k nějakým výrazným změnám v samotné pobočce polské literatury?

Co se týče pobočky polské literatury a pobočky jako celku, díky projektu jsme získali IT vybavení, nový kamerový systém, který jsme dříve neměli. Je určen k ochraně čtenářů, knihovníků i knižního fondu. Zavedli jsme nový systém čipování knih. Ten spočívá v identifikaci knižního titulu pomocí rádiových vln. Je to velmi dobrý způsob ochrany a identifikace knižního fondu.

Jedná se tedy o technické změny týkající se bezpečnosti. Změnil se snad také systém vedení a používání katalogů? Existují ještě papírové katalogy?

Mnoho lidí ještě neví, že každá knihovna v České republice, i ta úplně nejmenší, má online katalog. Každý může jednoduše vstoupit do online katalogu knihovny, kterou si vybere, najít si konkrétní titul a rezervovat si ho. A pokud konkrétní knižní položku v naší knihovně nemáme, existuje meziknihovní výpůjční služba, česky MVS. Pokud má čtenář zájem o konkrétní knihu, která je například v knihovně v Brně nebo Plzni, může si ji jednoduše objednat a za několik dní kniha dorazí do karvinské knihovny. Tato služba je samozřejmě zpoplatněna. Papírové katalogy již nepoužíváme.

Jaká je výše poplatku?

Poplatek v naší knihovně činí 70 korun za dodání vybrané knižní položky z kterékoli knihovny v České republice. Zahraniční výpůjčka stojí 300 až 500 korun podle země, ze které je kniha půjčována.

A obohatil se váš knižní fond po těchto změnách o polské tituly?

Obohatil, to ano, ale knihy nakupujeme celoročně. Máme velmi dobré vztahy s knihkupectvím manželů Wirthových. Musím také říct, že se o nás stará město Karviná, takže můžeme systematicky obohacovat náš knižní fond a myslím, že vypadá docela dobře. Jako krajská knihovna se také zabýváme výměnným knižním fondem, který cirkuluje mezi knihovnami, které obsluhujeme, a který je financován z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Jaké typy knih čtenáři ve vaší knihovně nejčastěji vyhledávají?

Nejčastěji půjčujeme beletrii. Velmi oblíbené jsou thrillery a romány. Velmi oblíbené jsou také knihy pro děti. Pravidelně totiž pořádáme setkání nejmenších dětí s rodiči pod heslem „Bookstart – s knížkou do začátku“. Jsou to velmi příjemná setkání, která se konají jednou měsíčně. Rodiče přicházejí se svými malými dětmi, které ještě nechodí do mateřské školy. Hravou formou je seznamujeme s knihami. Velmi dobře spolupracujeme také s polskou školkou a školou v Karviné. Dětský čtenář je čtenářem vděčným, ale také velmi kritickým.

Jak často pořádáte setkání pro děti? Mají pevně stanovený termín?

Ano, setkání se konají každou první středu v měsíci v 9.30. Rodiče jsou informováni e-mailem. Také na webových stránkách knihovny, stejně jako na našich sociálních sítích, najdete informace o všech akcích pořádaných knihovnou. Pravidelně také pořádáme setkání diskusního klubu, kde si čtenáři vyměňují své dojmy z přečtených knih.

Jak jinak se dá trávit čas v knihovně?

Knihovna už dávno není jen místem, kde si jen půjčujeme knihy a – jak si někteří z nás pamatují z dětství – musíte šeptat. Knihovna je místo, které žije, kde se toho hodně děje. Konají se zde nejen knihovnické lekce pro děti a mládež, ale také četná setkání, koncerty a výstavy. Je pro nás velmi důležité pořádat akce pro všechny věkové skupiny. V únoru naši pobočku navštívil pan Michal Milerski, který měl přednášku s názvem „S ovcí za zadkem“. V březnu se uskuteční výstava „Interiéry“ pana Witolda Suchońe, grafika a pedagoga Slezské univerzity v Cieszyně. Dne 6. března v 16.30 hodin se uskuteční vernisáž, na kterou jste srdečně zváni. Výstava bude k vidění po celý březen. Před Velikonocemi, 15. března, se v 9.30 hodin uskuteční velikonoční workshop.

Dne 22. března se bude konat večer s Andersenem. Jedná se o mimořádnou akci plnou aktivit a zážitků. Uskuteční se ve spolupráci všech dětských oddělení karvinské knihovny. Vydáme se pod Andersenův strom, který se nachází v parku Boženy Němcové. Tam si poslechneme krátké scénické čtení. A v knihovně v Mizerově se přeneseme do země fantazie. Budou zde připraveny hry a aktivity, děti si také poslechnou přednášku o animovaném filmu a budou promítnuty tři krátké filmy.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego