1. Slavnosti Jablunkov

Kdy: pátek 28. července, 17.00
Kde: Jablunkov

V amfiteátru v jablunkovském Městském lese vystoupí Ewa Farna, Vypsaná fixa, Sima, Kali & Peter Pann a další. Vstupenky v předprodeji. Podrobností na stránce www.slavnostijablunkov.cz.

2. Vozatajské závody

Kdy: sobota 16. července, 12.00
Kde: Dolní Lomná

Na programu budou soutěže jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží, koňská show, lomňanské derby pro deti, slavnostní křest hříběte, dostih poníků, hudební vystoupení, jarmark a bohatý doprovodný program.

3. Ligotský jarmark

Kdy: sobota 29. července, 11.00
Kde: Komorní Lhotka

Komorní Lhotka zve na tradiční Ligotský jarmark, který se bude konat v sobotu v areálu za

obecním úřadem. Těšit se můžete na bohatý kulturní a doprovodný program. Vystoupí mj Olza, Javorník, Jaworze, Scorpions revival. Na programu bude i parkour show, stánkový prodej, soutěže a atrakce pro děti.

4. Příroda Těšínské přehrady a okolí

Kdy: sobota 29. července, 9.30
Kde: Český Těšín


V rámci cyklu komentovaných procházek městem Český Těšín tentokrat zveme k procházce v okolí Těšínské přehrady – kolem potoka Hrabinky a vodní nádrže, cca 2 km. Sraz na parkovišti u letního koupaliště. Průvodce: Mgr. Daniel Křenek . Podíváme se na zajímavé druhy stromů, rostlin a živočichů, kteří žijí v této lokalitě. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi.

5. Karvinná: příběh ztraceného města

Kdy: sobota 29. července, 12.00
Kde: Karvina

V rámci cyklu prázdninových akci v prostředí dolu Barbora, proběhne tuto sobotu promítání filmu Karvinná: příběh ztraceného města. Na programu budou také přednášky, besedy, komentovaná prezentace, setkání s pamětníky původní Karvinné, doprovodný program pro děti před dolem. Vstupné: zdarma.

6. Slavnosti na hřišti

Kiedy: sobota 29. července, 13.00
Kde: Milíkov


Obec Milíkov zve na Slavnosti na hřišti. Na programu budou koncerty i doprovodné akce, zábavný program pro děti, tombola a regionální speciality od místních spolků, barmanská show, soutěž spolků.

7. Těšínští evangelíci

Kdy: sobota 29. července, 15.00
Kde: Cieszyn

V rámci cyklu prázdninových komentovaných procházek, které pořádá Zámek Cieszyn, se tentokrát vydáme po stopách těšínských evangelíků. Průvodcem bude Władysława Magiera. Sraz u infocentra na Zámeckém vrchu.

8. Dřevařská soutěž

Kdy: sobota 29. července, neděle 30. července
Kde: Mosty u Jablunkova

O víkendu bude u hotelu Grůň v Mostech u Jablunkova probíhat Dřevařská soutěž. Řezbáři s mezinárodní účastí budou vyřezávat u hotelu Grůň v Mostech u Jablunkova. Letošní téma pro řezbáře není ničím omezeno, vše zůstává čistě na jejich nápadu a kreativitě. Akce začíná v sobotu v 7 hod. prezentací soutěžících. Po celý víkend doprovodný program, vvstoupení, hudba.

9. Týden beskydské kultury

Kdy: od soboty 29. července do neděle 6. srpna
Kde: Wisla, Szczyrk, Żywiec, Istebna a další města


Od nadcházející soboty do 6 srpna v několika městech a obcích na jihu Polska (mj Wisla, Żywiec, Maków Podhalański, Istebna) budou vystupovat folklorní soubory z mnoha zemí a kontinentů. Ve Wisle se zahájení festivalu bude konat v sobotu v 15.00 (průvod souborů). Vystoupí folklorní soubory z regionu a také z Indie a Mexika.

10. Anenská pouť v Raji

Kdy: neděle 30. července, 8.00-20.00
Kde: Karviná

Tradiční Anenská pouť se bude konat v neděli u kaple sv. Anny a Domu PZKO v Karviné Ráji. Mše jsou naplánované na 8 hodin polská a 10 hodin česká. Místní skupina PZKO v Raji rovněž zve do zahrady Domu PZKO na zahradní slavnost od 8 hod. – domácí kuchyně, atrakce pro děti, od 14.00 hudební vystoupení: kapela Czerchla, taneční soubory Trzanowice a Dziecka z Trzanowic, kapely Dobry Wieczór a Galaxie rock.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.