TŘINEC / „Úspěchy Poláků v Třinci za posledních 75 let“ – tak zněl název programu jubilejní akademie místních spolků PZKO: Třinec-Sídliště, Třinec-Ves a Třinec-Staré Město. Konala se v sobotu 22. října v Domě PZKO Adama Wawrosze v Třinci na Terase.

Program byl zahájen přehlídkou folkloru v podání souboru MS PZKO Oldrzychowice. Následovalo vystoupení dětí a mládeže ze Základní školy Gustava Przeczka v Třinci. Na závěr uměleckého programu vystoupila skupina „Niezapominajki“.

Třinecké spolky uspořádaly akci společně

„Jubileum jsme uspořádali společně se spolky Třinec-Ves a Staré město. Jsme nejmladší spolek, který vznikl teprve před 63 lety, v roce 1959, v souvislosti s výstavbou sídliště na Terase. V roce 1975 měla naše organizace 1026 členů. Nyní, v roce 2022, je jich 167,“ řekla nám Barbara Buława, předsedkyně MS PZKO Třinec-Sídliště.

„Sídliště zestárlo, lidé se odstěhovali, přistěhovali se noví lidé české národnosti,“ vysvětluje důvody poklesu počtu členů. I přes nesrovnatelně menší počet členů je spolek stále aktivní, o čemž svědčí řada akcí, které pořádá.

„Často ale také pořádáme společné akce. Ostatní třinecké skupiny nemají vlastní sídlo, zatímco my máme Dům PZKO,“ vysvětluje Bulawa.

Vzpomínky na významné třinecké umělce

Akademie také představila profily významných třineckých umělců – spisovatelů, skladatelů a malířů. „Připravili jsme prezentaci o třineckých malířích, spisovatelích a hudebnících. Ze soukromých sbírek jsme zapůjčili také obrazy třineckých umělců, které prezentujeme na výstavě v rámci jubilejní slavností,“ vysvětlila Bulawa.

Dvě prezentované výstavy

Během jubilejní akce tak byly v Domě PZKO v Třinci na Terase představeny dvě výstavy – jedna speciálně uspořádaná k jubileu, která představila tvorbu třineckých malířů – amatérů, a panelová výstava připravená Marianem Steffkem z Dokumentačního centra PZKO v ČR „Śmiech Macieja“, která byla již několikrát prezentována na různých místech Zaolší.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego