ORLOVA-LUTYNĚ / V neděli 26. září se konala valná hromada Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Orlové-Lutyni, na které se jednalo o budoucnosti sídla PZKO.

Po krátkém přivítání předsedou Piotrem Brzeznym vystoupil sbor Zaolzie pod vedením Magdy Rusek Veselej s krátkým kulturním programem. Poté delegace Výboru PZKO položila květiny k pamětní desce obětem fašismu, která se nachází v místní škole.

Během setkání jednotlivé kluby PZKO (Sportovní klub, Cyklistický klub Pedau, Pěvecký sbor Zaolzie, Klub žen „OLA“, Klub mládeže) shrnuly svou činnost za poslední dva roky.

Budoucnost sídla PZKO

Dalším bodem jednání byla bouřlivá diskuse o budoucnosti sídla PZKO, v níž jako první vystoupil Bogusław Chwajol. Vzhledem k tomu, že pandemie koronaviru výrazně snížila příjmy organizace, může MS PZKO v Orlové-Lutyni fungovat pouze 12 měsíců. Hlavním problémem jsou náklady na provoz sídla PZKO.

Budova byla renovována před 40 lety a nyní potřebuje další generální opravu. Během diskuse přišli členové s několika nápady, jak budovu zachránit.

Po volbě nového výboru byl zvolen předseda a místopředseda MS PZKO Orlová-Lutyně. Předsedou je opět Piotr Brzezny a místopředsedou opět Stanislaw Chobot.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego