ČESKÁ REPUBLIKA, ČESKÝ TĚŠÍN / Dnes, 10. května, část žáků druhého stupně základních škol opět usedla do školních lavic.

„Těším se na setkání s kamarády,“ řekla nám ráno, těsně před vyučováním, Kamila z polské základní školy v Českém Těšíně. Její spolužačka Elizabeth souhlasně přikývla. Obě shodně uvedly, že jim distanční výuka nevadí. Chybí jim však kamarádi.

Ředitel Marek Grycz je spokojený. „Jsem rád, že máme konečně děti ve škole a věřím, že se v příštích týdnech vrátí všichni, že už nebude rotační systém a děti tu budou každý den,“ uvedl Grycz.

Do konce školního roku zbývá už jen šest týdnů. Někteří si kladou otázku, zda má smysl, aby se děti vracely na tak krátkou dobu do školy.

Ředitel největší polské základní školy v České republice o tom nepochybuje. „Je důležité, aby děti alespoň chvíli chodily do školy. Mohly trávit čas se svými přáteli,“ říká. Zdůrazňuje, že je sice dobré, že do konce roku ještě stihnou udělat nějaké učivo, ale to není to nejdůležitější.

Poukazuje na to, že nejdůležitější je kontakt s vrstevníky. A škola. „Distanční vyučování samozřejmě není stoprocentní, ale nějak to jde. Ale děti potřebují být spolu, setkávat se, hrát si. Pokud bychom mohli organizovat i výlety, bylo by to skvělé. Je také důležité, aby chodili do školy, vrátili se k nějaké pravidelnosti, ke kázni, která jim chybí. Protože při dálkovém studiu jsou zvyklí vstávat za pět osm a sedět na hodině v pyžamu…“ poznamenává Marek Grycz.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego