BOHUMÍN / Osm bytových domů z neomítaných cihel z počátku 20. století v Okružní ulici v centru Bohumína čeká komplexní rekonstrukce. Město chce bývalou dělnickou kolonii z období Rakouska – Uherska proměnit v atraktivní lokalitu pro bydlení. Původní ráz budov však zůstane zachován.

Nákladná rekonstrukce si vyžádá kolem 100 milionů korun. Přípravy jsou v plném proudu. Z celkově 64 bytů je už většina nájemníků vystěhovaná. „S těmi, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou a nemají vůči městu žádný dluh, jednáme o přestěhování do jiných městských bytů. Do konce května by měly být všechny byty prázdné,“ uvedl bohumínský místostarosta Igor Bruzl.

První kroky podnikne radnice už letos. Na jaře se vykácí neperspektivní dřeviny v okolí budov, zatímco na podzim dojde k demolici deseti nevzhledných kůlen, které sloužily nájemníkům k ukládání uhlí. Ty už noví nájemníci potřebovat nebudou, jelikož lokální kamna v bytech nahradí ústřední topení. Domy začne vytápět centrální teplovod z Dětmarovic. V lokalitě vyrostou dvě menší předávací stanice tepla, jejichž vzhled bude částečně korespondovat s cihlovými budovami. . 

„Noví nájemníci by se do opravených domků mohli stěhovat už za tři roky. (…) Po přestavbě nabídne červená kolonie 52 dvoupokojových až čtyřpokojových bytů s kuchyňskými kouty o rozloze od 55 do 90 metrů čtverečních. Většina z nich bude mezonetových,“ doplnil Bruzl.

Všechny objekty se dočkají pouze vnitřního zateplení, aby se zachoval jejich historicky cenný vzhled. Fasádu bude ovšem nutné očistit a poškozené cihly zrestaurovat či nahradit. Domky dostanou také novou střechu a nově jim přibudou i balkóny a střešní okna. Kolonie z roku 1908 je jedním z dvanácti zastavení Naučné stezky po stavbách z červených cihel v Bohumíně. Ta spojuje nejzajímavější červené budovy ve městě, jako například bývalou a současnou radnici, kostely, kaple a další.  

Z vnitřních dispozic nezůstane prakticky nic, poslouží jen obvodové zdi, nosné stěny a schodiště. „Domky sice vypadají na první pohled stejně, ale zdání klame. Liší se výškou i dalšími parametry. Tomu pak odpovídá odlišné vnitřní uspořádání. Někde vytvoříme samostatný podkrovní byt, jinde mezonetový, tedy dvoupodlažní,“ vysvětlil Jan Hock z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Proměnou projdou i veřejné plochy kolem domů. Zhotoví se nové chodníky a pro řidiče asi sedmdesát parkovacích míst. Přibude veřejné osvětlení s úspornými LED světly a místa pro kontejnery na odpad. 

Stavební práce by měly odstartovat příští rok na jaře. Pokud půjde vše podle plánu, tak za tři roky by se do domů mohli stěhovat první nájemníci. Původně jich sice bylo devět, jeden však zničila v roce 1997 povodeň. Prvními obyvateli byli dělníci tehdejší rafinérie minerálních olejů hraběte Jindřicha Larisch-Mönnicha. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.