TŘINEC, MOSTY U JABLUNKOVA / Na Květnou neděli 14. dubna se budou konat dva pašijní koncerty, na které zve smíšený sbor Canticum Novum Polské umělecké společnosti Ars Musica (Polskie Towarzystwo Artystyczne Ars Musica).

První koncert se bude konat v katolickém kostele v Třinci 9.00 hod, druhý pak v katolickém kostele v Mostech u Jablunkova v 10.45 hod. Oba koncerty se budou konat mimo nedělní mši.

Pašijový koncert je koncertem písní popisujících Umučení Páně, neboli Ježíšovu cestu na Golgotu, končící smrtí na kříži. V liturgii katolické církve, poprvé před Velikonocemi, je popis Umučení Krista čten právě na Květnou neděli.

„Písně byly uspořádány tak, aby chronologicky odrážely události Křížové cesty a nechaly posluchače prožít si je společně,“ vysvětluje předsedkyně sboru Krystyna Pękała. Jednotlivé písně oznámí relevantní výňatky z Písma svatého nebo překlady latinských textů do polštiny.

Pašijní koncerty se v repertoáru Canticum Novum objevují systematicky víceméně každé dva roky, střídavě s vánočními koncerty. Avšak pokaždé dirigent sboru Leszek Kalina zavádí změny. Sbor má v současné době 25 zpěváků, průměrný věk je 25-30 let.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego