KARVINÁ / Ačkoli okna tří domů na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě zahalená do ochranného pletiva proti padání omítky ještě zejí prázdnotou, před bývalou vitrínou jednoho z nich se zastavují kolemjdoucí. Objevily se tam totiž informační tabule, které vypráví jejich dějiny a také další osud.

Několik let chátraly. Investor, který si domy koupil na začátku třetího tisíciletí a předložil plány přeměny na domov pro seniory, nepožádal o prodloužení stavebního povolení. Zároveň, společnost je v likvidaci. Město se proto rozhodlo budovy koupit, aby úplně nespadly, a v minulém roce se stalo jejich majitelem. Jejich rekonstrukce by měla začít už letos.

Na obnovu domů a jejich minulé slávy bude zapotřebí mnoho finančních prostředků. Město plánuje, mimo jiné, obchody, kanceláře a pamětní sál těžebních tradic s exponáty od loni zemřelého amatérského historika, sběratele a průvodce Józefa Chmiela.

CR

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.