1. Polskie konstytucje w zbiorach Książnicy Cieszyńskiej

Kdy: pátek 28. dubna, 17.00
Kde: Cieszyn

Książnica Cieszyńska zve na přednášku Agnieszky Laskowské „Polské ústavy ve sbírce Książnicy Cieszyńské“. Přednáška se uskuteční v rámci cyklu „Cymelia a kuriozity ze sbírek Książnicy Cieszyńské“.

2. Kino na hranici

Kdy: od pátku 29. dubna do středy 3. května
Kde: Cieszyn, Český Těšín

V rámci festivalu uvidíme řádu polských, českých a slovenských filmů, nebudou chybět premiéry a filmy v rámci retrospektivních cyklů, besedy, literární setkání, koncerty a další doprovodné akce.

3. Pálení čarodějnic

Kdy: sobota 29. dubna, 18.00
Kde: Karviná

Místní skupina PZKO Karwina-Frysztat zve do Polského domu PZKO na jarní zábavu ve stylu pálení čarodějnic. Program: čarodějný fotokoutek, tombola, soutěž o nejlepší tematický dress code, překvapení večera. Předprodej vstupenek: carodejnice2023@seznam.cz.

4. Gorolympiáda a stávění máje

Kdy: sobota 29. dubna, 12.00
Kde: Mosty u Jablunkova

Zveme na zábavné odpoledne na Dolních Mostech v areálu Hospůdky u hřiště – „Slamník“. Ve 12 hodin se zde vztyčí společnými silami májka. Od 14. hodin pak započne první ročník Gorololympiády, kde si můžete poměřit své síly v různých disciplínách v kategoriích muži, ženy a děti. V 17 hodin se pak ještě za hudebního doprovodu folklórního souboru Górole „upálí čarodejnice“.

5. Jarní rybářské závody

Kdy: sobota 29. duba, neděle 30. dubna, 8.00
Kde: Bystřice

Bystřický oddíl Českého rybářského svazu zve rybáře i nerybáře na rybářské závody na rybníku pod nádražím. V sobotu budou soupeřit dospěli, v neděli děti a mládež. Na všechny (i nesoutěžící) čeká skvělá domácí rybářská kuchyně. Přijďte si pochutnat třeba na kapřích řízcích, pečeném pstruhovi, jelením guláši a dalších dobrotách.

6. Bystřický běh s úsměvem

Kdy: sobota 29. dubna, 10.00
Kde: Bystřice


Kdo si chce zaběhat, může se v sobotu vydat do Bystřice, kde se bude konat Alis run – Bystřický běh s úsměvem. Akce je určena pro rodiny s dětmi, amatérské běžce i zkušené závodníky.

7. Pálení čarodějnic

Kdy: neděle 30. dubna, 17.00
Kde: Vendryně

Přijďte upálit čarodějnici společně s hasiči. U hasičské zbrojnice ve Vendryni se bude
konat pálení čarodějnic. Na programu bude společné zapálení vatry a upálení čarodějnice (19.00) , doprovodný program pro děti, občerstvení, po setmění ohňostroj (20.00).

8. Rodinný sportovní den

Kdy: pondělí 1. května, 9.00
Kde: Orlová

Na programu celodenní akce pořádané Místní skupinou PZKO v Orlové-Lutyni bude cyklistický výlet (trasa pro dospělé a pro děti) a pak společné posezení na zahradě, oběd, káva a zákusky, turnaj ve stolním tenisu. Přihlášky na email: p.brzezny@seznam.cz.

9. Retro Elegant

Kdy: pondělí 1. května, 9.00-18.00
Kde: Ostrava

Elegant Spolek, Slezskoostravský hrad a Veteran Car Club Ostrava zvou na akci Retro Elegant. Před hradem se budou prezentovat veteráni, v galerii bude probíhat komentovaná výstava „Býti cyklistou, to chce styl“, těšit se můžete taky na swingovou muziku, workshopy a tančírnu pod širým nebem, piknik, Cyklobar Elegant a historický kinematograf.

10. Mezinárodní přehlídka regionálních souborů Złoty Kłos

Kdy: pondělí 1. května, středa 3. května
Kde: Zebrzydowice

V rámci Mezinárodní přehlídky regionálních souborů „Złoty Kłos” v Zebrzydowicích vystoupí soubory z Polska a z České republiky. V pondělí 1.5. od 10.30, a ve středu od 11.00.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego