Institut Polonika slavnostně otevřel portál „Dziedzictwo za granicą. Baza poloników“. Jedná se o moderní nástroj pro rychlé a efektivní získávání informací o polském kulturním dědictví za hranicemi Polska.

Dziedzictwo za granicą je databáze, která je postupně zpřístupňována na jednom místě jako zdroj informací o polském kulturním dědictví v zahraničí. Tvoří ji jak dokumentační karty, tak články publikované mj. v rámci webu provozovaného Institutem Polonika s názvem „Polonik týdne“.

Databáze polských hrobů a hřbitovů v zahraničí

Nedílnou součástí portálu je databáze polských hrobů a hřbitovů v zahraničí, která obsahuje informace o osobách pohřbených na hřbitovech a materiály z katalogu válečných hřbitovů v zahraničí. Katalog začal vznikat v 90. letech 20. století v Radě pro ochranu památky bojů a mučednictví (Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa) a v současné době je aktualizován a rozvíjen na Ministerstvu kultury a národního dědictví Polska. V budoucnu se portál stane také úložištěm konzervačních, výzkumných a popularizačních projektů realizovaných Institutem Polonica.

Databáze je neustále rozšiřována o nové materiály. V současné době obsahuje 44 293 záznamů, včetně dokumentace 168 civilních hřbitovů, 10 752 karet náhrobků s informacemi o 26 617 osobách na nich pohřbených a 246 karet válečných hřbitovů a informací o 9100 osobách na nich pohřbených. Zpřístupněno bylo 300 polonik (z aktuálního seznamu 1000 objektů).

K čemu slouží nový portál?

Nově vytvořený portál Institutu polonica slouží k následujícím účelům:

  • evidenci polského kulturního dědictví – v současné době zahrnuje objekty nacházející se v 58 zemích,
  • zpřístupnění dokumentace o polonicích, která je zdrojem poznání pro badatele, milovníky historie a ty, kteří zkoumají rodinné rodokmeny,
  • šíření znalostí o polském kulturním dědictví, které se nachází mimo polské území.

Portál byl připraven v rámci strategického programu „Popularizace“ Institutu Polonika

Národní institut polského kulturního dědictví v zahraničí POLONIKA realizuje projekty ochrany, vědeckého výzkumu, vzdělávání a popularizace. Díky nim jsou uchovávána hmotná svědectví polské historie a obnovována paměť osobností a důležitých historických faktů podstatných pro současné Poláky.

Portál byl připraven v rámci strategického programu „Popularizace“ Institutu Poloniky. Realizační tým tvořili: Dr. Magdalena Gutowska – šéfredaktorka portálu, Mateusz Frantczak, Marek Płuciniczak a Dr. Bartłomiej Gutowski – vědecký redaktor portálu, historik umění, vysokoškolský pedagog na UKSW, spolupracovník Institutu Polonika.

Ze strany Ministerstva kultury a národního dědictví na část databáze zahrnující katalog válečných hřbitovů dohlížejí Teresa Zachara, Regina Piątek a Aleksandra Wojda z Odboru kulturního dědictví v zahraničí a památných míst.

Přeložený článek

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego